Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,28 Ft
Euró
384,36 Ft
Font
451,21 Ft
Bitcoin
68,606 $

Vadonatúj gyógymódot találtak az egyik legveszélyesebb kórházi baktériumfertőzésre

A Staphylococcus aureus (MRSA) meticillin-rezisztens baktériumok súlyos kórházi fertőzésekért felelősek az ellenállóképességükből kifolyólag.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Staphylococcus aureus (MRSA) meticillin-rezisztens baktériumok súlyos kórházi fertőzésekért felelősek az ellenállóképességükből kifolyólag.

A New York-i Egyetem kutatói egy korszakalkotó kezelési módszert alkottak meg, amellyel nem magát a baktériumot támadják meg, hanem az általa termelt toxinokat. Az egereken elvégzett előzetes tesztek egyelőre sikerrel zárultak. Soron kívül Orbán Viktor besétált egy hódmezővásárhelyi sörözőbe

A legutolsó dolog, amit kórházba kerülés esetén szeretnénk az, hogy elkapjunk a meglévő betegségünkön kívül egy másik fertőzést. A mikroszkóp alatti sárgás színe miatt arany staphként is elhíresült MRSA pontosan ebbe a kategóriába tartozik.

https://liner.hu/mesterseges-immunfeherjekkel-gyozhetoek-le-a-raksejtek/

A baktérium leggyakrabban biofilm formájában telepszik meg implantátumokon, katétereken és kanülökön, ha pedig egyszer már elszaporodott, nagyon nehéz tőle megszabadulni, ugyanis rezisztens szinte az összes antibiotikumra.

A legújabb tanulmányukban a kutatók egy teljesen más taktikát dolgoztak ki. A Staphylococcus nemzetségbe tartozó mikroorganizmusok leukocidin nevű méreganyagokat termelnek, melyekkel az emberi szervezet legfontosabb immunsejtjeit, a leukocitákat, azaz a fehérvérsejteket pusztítják el.

Ezek az immunsejtek küzdenek meg a betolakodó kórokozókkal szemben antitestek kiválasztásával, ezért egy egységes kezelés során nemcsak a baktériumok, hanem a hasznos részecskéket is kiirtásra kerülnek. Valószínűleg ez okozhatja, hogy az MRSA-vakcinák a múltban hatástalanok voltak, mivel a mechanizmusuk alapjául szolgáló leukociták felszaporítása mellett a Staphylococcus ugyanúgy megtámadta a fehérvérsejteket.

A kutatócsapat éppen ezért a leukocidinre fókuszált, ezáltal semlegesíteni tudták a baktériumokat ahelyett, hogy elpusztították volna őket, így sokkal erősebb immunválaszt tudtak elérni.

Az előzetes kísérleteknél az egerekbe normál MRSA-t és speciális, mesterségesen előállított toxinmentes Staphylococcust fecskendeztek. A méreganyag nélküli csoport esetében megfigyelték, hogy kétszer annyi antitestet termel a szervezetük a mikróbával szemben az MRSA-val kezelt egyedekhez képest.

https://liner.hu/az-agy-stimulaciojaval-csokkentheto-a-parkinson-kor-elorehaladasa/

A szakemberek ezután a leukocidinekre fejlesztett kísérleti vakcinával folytatták a teszteléseket, melyek során kiderült, hogy míg az MRSA-s egerek 70%-a túlélte a fertőzést, addig a kontrollcsoport tagjai közül mindannyian meghaltak.

Bár a rágcsálók jó kiindulási ponttal szolgálhatnak a további vizsgálatok szempontjából, csupán humán klinikai tesztekkel lehet meggyőződni arról, hogy embereknél is hatékony lehet-e a szer vagy sem.

Orbán Viktor Karácsony Gergelynek üzent: „Bukorvári van, új főpolgármester lesz”

Orbán Viktor miniszterelnök sem tartja jó vezetőnek Karácsony Gergelyt, aki Szentkirályi Alexandra szerint csak egy báb, valójában Gyurcsány Ferenc irányít Budapesten.

Magyar Péter reagált Orbán Viktor Varga Juditról tett nyilatkozatára

Magyar Péter ismét Varga Juditról nyilatkozott, két témában is megemlítette a volt feleségét, aki ugyan már nem politikus, kapcsolatba maradt a kormánnyal.