Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Fekete lyukhoz hasonló bizarr objektumot fedeztek fel

Múlt héten a csillagászok bejelentették, hogy egy igazán érdekes kozmikus jelenségre bukkantak, amelyek a neutroncsillagok és a fekete lyukak közti térben helyezkednek el.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Múlt héten a csillagászok bejelentették, hogy egy igazán érdekes kozmikus jelenségre bukkantak, amelyek a neutroncsillagok és a fekete lyukak közti térben helyezkednek el.

A jelenlegi tudományos modellek alapján az objektum túl kicsi ahhoz, hogy fekete lyuk legyen, azonban túl nagy, hogy neutroncsillagként vehessék számításba, így a valódi mivoltját továbbra is rejtély övezi – számolt be róla a Scientific American lap. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Bármi is legyen a szóban forgó égitest, az teljesen biztos, hogy az univerzum sokkal változatosabb, mint azt gondolnánk.

https://liner.hu/gyemant-hull-az-egbol-eso-helyett-a-neptunuszon-es-az-uranuszon/

Az elsődleges probléma az objektum szokatlan tömegében keresendő, a képződmény ugyanis mindössze 2,6-szor nehezebb a Napnál, ami azt jelenti, hogy csupán egytizeddel nagyobb súllyal rendelkezik a neutroncsillagok teoretikus felső limitjéhez viszonyítva – olvasható a The Astrophysical Journal Letters-ön megjelent publikációban.

Mivel a legkisebb fekete lyukak tömege legalább ötszöröse a Napnak, ezért az érdekes képződményt képtelenség bármelyik kategóriába is besorolni.

Philippe Landry, a fullertoni Kaliforniai Állami Egyetem kutatója elmondta,

„A korábbi feltételezésünk – miszerint a neutroncsillag és a fekete lyuk között szó szerint semmi sincs – romokba dőlt. Az új felfedezés újabb szög lehet a teória koporsójába.”

Az előzetesen fekete neutroncsillagnak elnevezett objektum továbbra is lázban tartja a kutatókat, akik éppen azt találgatják, honnan származhat. Lehetséges, hogy csak egy apró, eddig felderítetlen fekete lyukról van szó, de az is előfordulhat, hogy két kozmikus égitest egyesülése nyomán alakulhatott ki.

https://liner.hu/hatalmas-kozmikus-robbanast-idezett-elo-ket-fekete-lyuk-osszeutkozese/

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.