Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,66 Ft
Euró
389,50 Ft
Font
453,92 Ft
Bitcoin
61,771 $

USA: továbbra sem tiszta, hogy Oroszország katonai erőt tervez-e bevetni Ukrajna ellen

Washington vezető tisztviselői nem egy alkalommal beszéltek arról az elmúlt hetek során, hogy küszöbön áll az orosz invázió.

Fotó: EPA/Maxar Technologies
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó például arról beszélt, hogy bármelyik pillanatban megindulhat az orosz invázió, a CIA pedig állítólag figyelmeztette az amerikai és szövetséges kormányokat, hogy az offenzíva akár szerdán is megindulhat.

A Kreml tagadja, hogy inváziót készítene elő Ukrajna ellen, azonban fontos biztonsági követeléseket fogalmaztak meg a nyugati hatalmak felé, melynek része, hogy Ukrajna és Grúzia soha ne csatlakozzon az észak-atlanti fegyveres szövetséghez. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Az ukrán kormány azonban már több alkalommal kérte az Egyesült Államoktól, hogy finomítsanak a kommunikációjukon és ne kongassák ennyire a vészharangot az invázió kapcsán, mert csak felesleges pánikot keltenek vele.

A TASS hírügynökség beszámolója szerint az amerikai kormányban sem teljesen tiszta, hogy mik Oroszország szándékai Ukrajnát illetően, egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő ezt meg is erősítette.

A tisztviselő a Putyin-Biden telefonbeszélgetést követően fogalmazott úgy, hogy egyelőre nem tiszta, hogy Oroszország diplomáciai úton akarja-e megoldani a válságot vagy a hadsereg bevetésével akar érvényt szerezni a követeléseinek.

„Továbbra sem tiszta, hogy Oroszország katonai erőt tervez bevetni Ukrajna ellen, vagy a diplomácia útját választja. Elkötelezettek vagyunk, hogy a de-eszkalációt diplomácia útján érjük el, de folyamatosan figyeljük, hogy Oroszország milyen lépéseket tesz”

A tisztviselő hozzátette, jelenleg nagyon nagy a tétje a feszültségnek, ezért Oroszországnak minden lehetőséget meg kell adni, hogy sikerüljön elkerülni egy olyan lépést, ami egyenesen katasztrófával érne fel.

A nyilatkozatok szintjén mindkét fél egyetért abban, hogy egy háborúnak súlyos és katasztrofális következményei lennének, így egyelőre nem tudni, hova fog fejlődni a válsághelyzet – ami látszik, hogy konfliktust igazán egyik fél sem akar.

Madeleine McCann szülei nyilatkozatot adtak ki a kislány eltűnésének 17. évfordulóján

Madeleine hároméves volt, amikor eltűnt a portugáliai Praia da Luzban.

Távvezérelt csótányok játszhatnak kulcsfontosságú szerepet a mentési műveletekben

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem tudósai sikeresen fejlesztettek ki távirányítású csótányokat, amik forradalmasíthatják a kutató-mentő műveleteket.

Elgázolt egy embert a vonat Érdnél, késő estig helyszínelhetnek

Újabb és újabb vonatgázolásokat jelentenek be, most épp Érdnél történt baleset, ami miatt várhatóan késő estig csak vágányon fognak haladni a vonatok az érintett szakaszon.