Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,486 $

A sertésinfluenza új törzse okozhatja a koronavírus után a következő világjárványt

A kutatók egy új influenzavírusra bukkantak sertésekben, melyet G4-nek neveztek el.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A kutatók egy új influenzavírusra bukkantak sertésekben, melyet G4-nek neveztek el.

A felfedezéssel együtt bebizonyították azt is, hogy a kórokozó genetikai módosulások útján könnyen átterjedhet emberre is. Soron kívül Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

A Science értesülései szerint a vírus összetett módon mutálódott, szerkezetében még a 2009-es H1N1 törzsének genomjai is megtalálhatóak, ami szintén pandémiát okozott, bár nem olyan súlyosat, mint a Sars-CoV-2.

https://liner.hu/sulyos-agykarosodast-is-okozhat-a-koronavirus/

Az embereknél egyelőre nem alakult ki az immunitás a G4-gyel szemben, egyúttal a vírus sem kezdett el még rohamosabban terjedni – számolt be róla nemrég a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos lap.

Edward Holmes, a Sydney-i Egyetem evolúciós biológusa a Science-nek elmondta,

„A begyűjtött adatok alapján úgy tűnik, hogy a sertésinfluenza-vírus emberekre is veszélyes lehet, ezért közelebbről kell vizsgálnunk a viselkedését.”

A kutatócsapat majdnem 30 ezer sertésmintát vett górcső alá, melyeket 10 különböző kínai tartományban található vágóhidakról gyűjtöttek be 2011 és 2018 között. Összesen 179 sertésinfluenza-vírust fedeztek fel, nagy részük éppen a szóban forgó G4 volt.

A publikációban figyelmeztetnek, hogy 2016 óta a G4 vírus intenzitása exponenciálisan növekedett és minden lehetősége meg van arra, hogy az emberiség számára is problémákat okozzon, ezért létfontosságú lesz a jövőben nyomon követni.

https://liner.hu/a-koronavirus-vakcina-orrspray-formajaban-lehet-a-leghatekonyabb/

Bár a legtöbb influenzavírus sertésről terjedt át emberre, nem mindegyikük képes a további szaporodásra a humán szervezetben. A G4 azonban kivételt képez, az első eseteket már egy kínai faluban fel is jegyezték, ahol két disznótenyésztő szomszéd kapta el egymástól a fertőzést.

Megoszlanak a szakértői vélemények arról, okozhat-e a G4 egy globális járványt. Sokak szerint a pandémia esélye kicsi, azonban fel kell készülni az összes eshetőségre, mivel az influenza kórokozói rendkívül változékonyak.

Cristiano Ronaldo megszerezte pályafutása 66. mesterhármasát

Cristiano Ronaldo közel 40 évesen gyűjtötte be pályafutása 66. mesterhármasát, és már 52 gólnál jár a szezonban 52 mérkőzést követően.

56-an meghaltak, 67-en pedig eltűntek a Brazíliát sújtó ítéletidőben

Brazília déli államában, Rio Grande do Sulban a heves esőzések okozta áradások következtében 56 ember életét vesztette, további 67 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván.