Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,45 Ft
Euró
389,16 Ft
Font
454,95 Ft
Bitcoin
59,534 $

Fekete lyuk által spagettiszerűen megnyújtott csillagra bukkantak

Nem mindennapi felfedezést tett két középiskolás diák, akik különleges mintázatra lettek figyelmesek, miközben a Harvard Egyetemen végezték kutatási gyakorlatukat.

NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A szétszabdalt csillag maradványai sokkal több színben pompázik, mint amennyit az emberi agy képes lenne felfogni. Az 1980-as évek óta a csillagászok csupán száz darab, csillagot felfaló fekete lyuknak lehettek szemtanúi, melyek során figyelemmel követhették az úgynevezett szökőar-bomlási eseményeket (TDE), amik óriási röntgensugár-áradattal járnak.

A mostani megfigyelés mögött álló adatok rádióhullámok formájában érkeztek, amelyek sokkal hosszabb hullámhosszal rendelkeznek. A TDE-k gyakorlatilag zseblámpaként világítanak rá ezekre a szélsőséges régiókra a galaxisok középpontjában, amelyeket egyébként nem láthatnánk. Soron kívül Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a magyar üzemanyagárakról

Az újonnan felfedezett, J1533+2727 nevű TDE első jeleit a két középiskolás diák, Ginevra Zaccagnini és Jackson Codd akkor észlelte, amikor a Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatórium Karl G. Jansky Very Large Array távcsövének adatait elemezték, amely az új-mexikói Albuquerque-től mintegy két órányi autóútra található.

A középiskolások észrevették, hogy az 1990-es években még élénken ragyogó objektum fénye 2017-re jelentősen gyengült: az 1980-as években a nyugat-virginiai Green Bankben található hasonló teleszkóppal végzett mérések azt mutatták, hogy az objektum egykor körülbelül 500-szor fényesebb volt, mint 2017-ben.

Bár a csillagászok már az 1980-as évek óta gyanítják, hogy előfordulnak TDE-k, az elsőt csak 2020-ban tudták azonosítani egy rádióteleszkóp segítségével. A J1533+2727 legutóbbi észlelése annak a jele lehet, hogy az új technológiai megoldásoknak köszönhetően könnyebbé válhat az ominózus objektumok beazonosítása.

Eredetileg 340 év börtönbüntetést is kaphatott volna egy amerikai hajóskapitány

Börtönbe került egy kaliforniai hajóskapitány, aki egy 34 ember halálát okozó tűzben mondták ki bűnösnek.

Nemigazán mozdult el a forint árfolyama péntek reggelre

Péntek reggel szinte nem változott a csütörtök esti jegyzéshez képest a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben.