Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,28 Ft
Euró
398,65 Ft
Font
475,95 Ft
Bitcoin
60,846 $

A legértékesebb focistákról készítettek tanulmányt, Szoboszlai Dominik is bekerült

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) minden évben közzéteszi legfrissebb tanulmányát, a legfrissebben pedig egy magyar játékos is helyet kapott.

...svg content...Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig (j) és Manu Kone, a Borussia Mönchengladbach játékosa a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2021. december 11-i mérkõzésén Lipcsében. MTI/EPA/Filip Singer
Sport
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CIES saját algoritmusa segítségével végzi el tanulmányait, a legújabb felmérésben pedig a világ legértékesebb játékosairól állítottak össze egy listát, különböző tényezőket figyelembe véve a rangsorolásnál. A főbb szempontok a következők voltak: életkor, lejátszott mérkőzések száma, az aktuális szerződés feltételei, a játékos gazdasági potenciálja.

A központ szerint tavaly júniusban Phil Foden, a Manchester City játékosa volt a világ legértékesebb focistája a maga 152,6 millió eurós becsült értékével, azonban az új tanulmányban már csak a második helyen szerepel, ugyanis megelőzte a Real Madrid brazil támadója, Vinicius Junior, akit a CIES 166,4 millió euróra értékelt. Soron kívül Vitézy Dávid visszaszólt Lázár Jánosnak: javaslom egy hársfatea elfogyasztását

A harmadik helyen nem meglepő módon a norvég klasszis, Erling Haaland szerepel 142,5 millió eurós értékkel, majd őt követi a sorban Maason Greenwood (133,9), Florian Wirtz (133), Jude Bellingham (130,1), Alphonso Davies (122,3), Rúben Dias (120,5) és Pedri (118).

Az életkor igen masszív tényező a központ számításaiban, ezért nem is érdemes számítani arra, hogy olyan legendák is bekerültek, mint Messi vagy éppen Ronaldo, az viszont egy kicsit meglepő, hogy míg Mbappé nem fért be a TOP 40-be, addig Szoboszlai Dominik bekerült, ráadásul 59. helyen, 66 millió eurós becsült értékkel, mellyel a Lipcse második legértékesebb játékosa Gvardiol után, és 12. a Bundesligában.