Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Visszaküldte a Földre az első fotókat az aszteroida-gyilkos űrszonda

Karácsonyi ajándékként is értelmezhetjük az amerikai űrügynökség speciális egysége által készített fényképeket.

...svg content...NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A NASA novemberben küldte a világűrbe a Double Asteroid Redirection Test (DART) nevű űrszondát, amellyel az a céljuk, hogy jövőre, valamikor szeptember 26. és október 1. között 24 000 km/h-ás sebességgel nekicsapódjon a Dimorphos aszteroidának.

A DART-misszió révén a kutatók meg szeretnék állapítani az űrszikla pályájának megváltoztatására tervezett módszer megvalósíthatóságában rejlő potenciált, és úgy tűnik, jó úton haladnak a terv realizálása felé, hiszen alig két héttel az indítás után a DART máris elküldte az első képeket, amelyeket a fedélzetére szerelt DRACO kamerával készített. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A DRACO (Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical Navigation) egy nagy felbontású szenzor, amelyet arra terveztek, hogy képeket készítsen a Didymos aszteroidáról és holdjáról, a Dimorphosról, valamint támogassa az űrszonda autonóm irányítórendszerét.

A DRACO felvételei a Földtől mintegy 3,5 millió kilométerre készültek, és közel tucatnyi csillagot mutatnak be a Perseus, a Kos és a Bika csillagképek metszéspontjának közelében. A képek azonban nem csupán esztétikai szempontból fontosak, a NASA kaliforniai Jet Propulsion Laboratóriumának DART navigációs csapata ugyanis a fotón látható csillagok alapján extrapolálta a kamera tájolását.

Miután ezt meghatározták, a DART-tal foglalkozó kutatócsapat pontosan irányba tudta állítani az űrszondát a kamerával együtt, így a képeket fel lehetett használni az optikai hibák azonosítására, valamint annak kalibrálására, hogy egy objektum milyen fényerősséggel rendelkezik.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.