Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

80 százalékkal kevesebb az esély a kórházi kezelés kockázatára az omikron esetében

A dél-afrikai tanulmány megállapította, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámában dominánssá vált omikron esetében a fertőzöttek 80 százalékkal kevesebb eséllyel kerülnek kórházba.

...svg content...Melva Mlambo kutató az új koronavírus omikron mutánsának mintáit szekvenálja a dél-afrikai Elandsdoornban mûködõ Ndlovu Kutatóközpontban 2021. december 8-án. A központ annak a dél-afrikai kutatóhálózatnak a része, amely felfedezte a koronavírus omikron változatát. MTI/AP/Jerome Delay
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

A kutatók megállapították, hogy az esetek fennmaradó 20 százalékában nem tapasztaltak magasabb kockázatot a súlyos megbetegedés kialakulására. Az omikron kapcsán készített tanulmányt Dél-Afrikában végezték, az októberi és novemberi helyi eseteket elemezve.

Az adatokat ezt követően összehasonlították a Dél-Afrikában április és november között regisztrált delta variánshoz köthető esetek adataival, és arra a következtetésre jutottak, hogy a deltás megbetegedésekhez képest az omikronnal megfertőződöttek esetében 70 százalékkal alacsonyabb a kockázata annak, hogy a betegség lefolyása súlyos lesz.

Az először Dél-Afrikában, november 25-én detektált omikron variáns miatt rekordszámú új fertőzést detektáltak a régióban, ami azért is jelent komoly problémát, mert Afrika legfejlettebb gazdasága hét hónap leforgása alatt mindössze a felnőtt lakosság 44 százalékát tudta beoltani teljesen.

A lektorálás előtt álló tanulmányban a szerzők kiemelték, az adatokat kiigazították, és kiszűrték a felesleges és esetlegesen félrevezető adatokat, melyek befolyásolhatták volna az eredményeket: az életkort, a nemet, és az újrafertőződés tényét. Végül pedig megjegyezték, a tanulmány arra enged következtetni, hogy bár az omikron ritkább esetben okoz súlyos megbetegedést, szélsebes terjedése miatt további korlátozásokra lehet szükség globálisan.

(Bloomberg)