Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,63 Ft
Euró
391,88 Ft
Font
458,13 Ft
Bitcoin
62,450 $

Tanulmány: az omikron megkerülheti a jelenlegi vakcinák által nyújtott védelmet

Egy friss tanulmány szerint az omikron variáns képes lehet megkerülni a jelenleg alkalmazott koronavírus elleni oltóanyagok által nyújtott védelmet.

Fotó: AstraZeneca
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Columbia Egyetem kutatói az omikron variáns tulajdonságainak feltérképezéséhez megvizsgálták a Pfizer, a Moderna, a Janssen és az AstraZeneca oltóanyagait, hogy kiderítsék, milyen mértékű védelmet képesek nyújtani az újonnan megjelent variánssal szemben.

A szerdán közzétett tanulmány szerint a Janssen és az AstraZeneca vakcinájával oltottak esetében sokkal kisebb védelmet állapítottak meg, antitestszintjük ugyanis olyan alacsony volt, hogy még a mérhető szintet sem érte el. A kutatók megállapították, hogy e két oltóanyag nem képes megóvni minket az omikron variánstól. Soron kívül Buszbaleset történt Mexikóban, legkevesebb 18 ember életét vesztette

Az emlékeztető oltás után az omikron esetében 6,5-szer kisebb mértékben csökkent az antitestek száma az oltottak szervezetében, mely a szakértők szerint „még mindig kockázatot jelenthet”. Vizsgálataik szerint e két oltóanyag még az emlékeztető oltás beadása után sem képes hatékony védelmet nyújtani az omikron variánssal szemben.

A Metro azt írja, a kutatók kiemelték, kutatásuk több riasztó tényre is fényt derített, nevezetesen, hogy az omikron az eddigi vizsgálati adatok alapján sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi variánsok és minél tovább mutálódik, annál nagyobb az esély arra, hogy idővel teljes mértékben képes lesz kikerülni a vakcinák által nyújtott védelmet.

Szívtájékon szúrta osztálytársát a hatodikos kislány Bőnyben

Friss információk láttak napvilágot a meghökkentő esetről.

Kína újabb missziót indít a Hold sötét oldalára

Kína az elkövetkező napokban egy robotűrhajót küld a Hold túlsó oldalára, hogy előkészítse az utat az első kínai legénységi leszállás és a Hold déli pólusán felállított bázis előtt.