Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Sikeresen kinyomtatták a világ legnagyobb laboratóriumi steakjét

A MeaTech 3D izraeli vállalat azt állítja, hogy sikeresen bioprinteltek egy tíz dekás steaket, amely kizárólag laboratóriumban termesztett zsír- és izomsejtek rétegeiből áll.

...svg content...Twenty20
Technológia
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A biotechnológiai cég állítása szerint az ominózus húsdarab az eddigi legnagyobb tenyésztett steak, amelyet valaha is elkészítettek, ez pedig azt jelenti, hogy fontos lépéseket tettek a laboratóriumi körülmények között növesztett, bioprintelt ínyencségek méretarányos előállításának célja felé.

A kinézete talán hagy némi kívánnivalót maga után, mint ahogyan az ízéről sem sokat tudni, de az szinte biztosra vehető, hogy nem ez a 100 grammos különlegesség fogja lenyűgözni a gurmékat és ételkedvelőket, ám a technológia révén mégiscsak közelebb kerülhetünk egy humánusabb jövőhöz, hiszen csökkenthetjük általa az állatok nevelésétől és levágásától való függőségünket és az élelmiszerek karbonlábnyomát is. Soron kívül Ország Karácsonyfája: már kivágták a hatalmas fenyőt, ma útnak indítják (videó)

A MeaTech 3D startup a The Guardian szerint jövőre szeretné elindítani a steak és más, tenyésztett állati zsiradékot használó termékek kísérleti változatát. Hogy a vállalat képes lesz-e kellőképpen megnövelni a működését ahhoz, hogy elfogadható áron kínálhassa laboratóriumi steakjeit, egyelőre nem világos, a bizonytalanság ugyanis az egész születőben lévő iparágat sújtja.

De nem a MeaTech 3D az egyetlen cég, amely az eljárás iparosításán dolgozik: a cég része egy sokkal nagyobb, izraeli vállalkozásokból álló hálózatnak, amelyek bíznak a laboratóriumban termesztett húsok jövőjében.

A zsír- és izomrétegek nyomtatása lehetővé teheti, hogy egy nap egyedi steakeket termesszünk, amelyekkel szemben a valódi húsok sem tudnak ringbe szállni, bár ehhez még rengeteg fejlesztést el kell végezni, nem beszélve arról, hogy a piaci ár visszaszorítása sem lesz túlságosan egyszerű feladat.

Google kereső: ezt nehogy beírja, ellophatják minden adatát

Meglepő módon próbálnak a hackerek hozzáférni a Google keresőt használók személyes adataihoz.

Kutatás bizonyítja, meglepő hatása lehet a rendszeres tojásfogyasztásnak

Bár ebben az állati élelmiszerben sok a koleszterin, a kutatók úgy vélik, egyáltalán nem egészségtelen, sőt: rendszeres fogyasztásának kifejezetten jó hatása lehet egy új tanulmány szerint.

Mit együnk és mit ne, ha elkerülnénk az őszi betegségeket? Ezt mondja a szakértő

Egy dietetikus elárulta, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket érdemes előnyben részesíteni vagy elkerülni, ha a cél az, hogy ősszel és télen is csúcsformában legyen az immunrendszerünk.