Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,46 Ft
Euró
388,31 Ft
Font
452,98 Ft
Bitcoin
63,463 $

Lecsapott az emberi jogok miatt az USA, Kína sem úszta meg a szankciókat

Bejelentette az Egyesült Államok, hogy szerteágazó szankciókat vetett ki emberi jogi jogsértések miatt több renitens államra.

Washington, 2021. december 9. Joe Biden amerikai elnök a demokráciáról általa kezdeményezett internetes csúcstalálkozón a washingtoni Fehér Ház kertjében álló Eisenhower kormányzati irodaházban lévõ South Court elõadóteremben 2021. december 9-én. MTI/AP/Susan Walsh
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Kína, Mianmar, Észak-Korea és Banglades sem úszta meg a szankciók sorát, amelyet Washington vetett ki emberi jogok miatt – írja a Reuters. Többek között a kínai mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatot, a SenseTime Csoportot is feketelistára tették.

A SenseTime azért került feketelistára, mert Washington véleménye szerint részt vettek az olyan arcfelismerő rendszerek fejlesztésében, amelyeket a kínaiak etnikai származásának pontos meghatározására használnak az ujgur kisebbség kárára- Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

Kanada és Nagy-Britannia is csatlakozott az Egyesült Államokhoz a szankciók terén, a három ország megállapodott abban, hogy összehangolják akcióikat. A mianmari katonai junta ennek az egyik legnagyobb elszenvedője, de Phenjan is kapott további szankciókat.

„A mai döntéseink, amelyeket Nagy-Britanniával és Kanadával közösen hoztunk meg, azt az üzenetet küldi, hogy a világ demokráciai fellépnek azok ellen, akik visszaélnek az államhatalommal, illetve szenvedés és elnyomás okozására használják”

mondta Wally Adeyemo pénzügyminiszter-helyettes.

Kína elsősorban az ujgur kisebbség ellen folytatott de facto népirtás miatt kapott szankciókat, amire nem meglepő módon komoly felháborodásukat fejezték ki. A kínai nagykövetség közleményében azzal vádolta az USA-t, hogy mélyen beavatkoznak Kína belügyeibe és súlyos megsértik a nemzetközi normákat.

Joe Biden egyébként kijelentette, hogy legalább 100 állam- és kormányfő kötelezett el amellett, hogy fellépjenek az autokrácia és a korrupció ellen, valamint megvédjék az emberi jogokat, amelyek több országban is súlyosan sérülnek.

Lázár János Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged felzárkózását tűzte ki célul

Lázár János építési és közlekedési miniszter a dél-alföldi régió fejlesztésének prioritását hangsúlyozta egy makói sajtótájékoztatón.