Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,839 $

Nem sok védelmet adnak az omikron-fertőzés ellen a vakcinák, súlyos betegségtől nem kell tartani

Megkezdték el a koronavírus elleni vakcinák hatékonyságának vizsgálatát az omikron ellen, amelynek kapcsán vegyes hírek érkeztek.

Fotó: EPA/Narendra Shreshta
Orvostudomány

Nagy Noel

Szerkesztő

A dél-afrikai Afrika Egészségügyi Kutatóintézet előzetes eredményei szerint például két dózisnyi Pfizer-vakcina mindössze 22.5 százalék eséllyel előzi meg a fertőzést az omikron esetében, azonban a súlyos betegségtől így is megvéd – írja a Bloomberg.

A kutatók összesen 12 ember vérplazma-mintáját vizsgálták meg, így egy meglehetősen kis mintáról beszélhetünk. Ezek alapján azonban megállapították, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina két dózisa 41-szer kisebb védelmet nyújt az omikron ellen, mint a vuhani vírustörzs ellen. Soron kívül Gyurcsány szerint Magyar többet árt az ellenzéki oldalon, mint a kormány oldalán

Alex Sigal, a kutatóintézet vezetője elmondta, hogy ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy alkalmatlanná teszi a vakcinákat arra, hogy a fertőzést el tudja kerülni az ember, azonban a súlyos fertőzés ellen továbbra is hatékony védelmet nyújtanak.

A kutatócsapat egyébként megállapította, hogy a harmadik megerősítő oltások jelentősen, 70-75 százalékra tudják növelni a vakcinák által előidézett immunvédelem hatékonyságát a Dél-Afrikában és Botswanában beazonosított variáns ellen.

Egy brit tanulmány már egy picit jobb eredményre jutott a Pfizer tekintetében, de ők is mindössze 30 százalékos hatékonyságot azonosítottak két dózis esetében. Az AstraZeneca ennél rosszabbul teljesít, két dózis szinte egyáltalán nem véd a megfertőződés ellen, de mindkettő véd a súlyos betegség ellen.

A variáns fertőzőképességének növekedéséhez az is nagymértékben hozzájárult, hogy három-nyolcszor nagyobb a valószínűsége az újrafertőződésnek, mint akár a delta variáns esetében, így magas szinten tudja elkerülni az immunvédelmet.

A kutatók becslése szerint két-három nap elegendő ahhoz, hogy az omikron-fertőzöttek száma folyamatosan duplázódjon, ami elképesztő gyorsaságnak tekinthető – idézte az Axios. Brit becslések szerint ilyen ütemben már december közepére egy szinten lehet a delta variáns terjedésével.

Ezzel szemben azonban vannak nagyon jó hírek: eddig még nem tudni arról Nagy-Britanniában, hogy valaki kórházba került volna az omikron miatt, az Egyesült Államokban is az eddigi 43 fertőzöttből mindössze egy szorult kórházi ellátásra.

Videón Szoboszlaiék újabb pontvesztése az angol bajnokságból

Nem futnak jó szériát Szoboszlai Dominikáék, ráadásul a magyar válogatott sztárja visszakerült a kispadra, és csak alig pár percet kapott.

A méhészek szerint az idei tavaszhoz hasonlóra még nem volt példa korábban

Az elmúlt két évben minden idők leggyengébb akácméztermését produkálta az ágazat, úgy tűnik az idei lesz a harmadik katasztrofális év.