Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,61 Ft
Bitcoin
63,049 $

Gazdasági „szuperfegyverre” készül az Európai Unió, hogy megálljt parancsoljon Kínának

Nem egy alkalommal vádolták már meg Kínát azzal, hogy gazdasági értelemben vett kényszerítéssel és zsarolással próbál politikai előnyt kovácsolni magának.

...svg content...Fotó: Unsplash/Guillaume Perigois
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Ennek legékesebb példája jelenleg Litvánia, amellyel gyakorlatilag felfüggesztette Kína a kereskedelmet azáltal, hogy kizárták őket a vámrendszerükből. Litvánia bűne pedig mindössze az volt, hogy kritizálta Kínát az ujgurok elleni népirtás miatt, valamint jó kapcsolatot létesített Tajvannal.

Kína nem egy alkalommal reagált már tajtékozva az őt ért kritikákra, vagy arra, hogy nyugati hatalmak rávilágítottak az egyértelmű jogsértéseire. Ilyenkor gazdasági eszközöket vetettek be, hogy „jobb belátásra” bírják a kritikusokat. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az Európai Unió ezt a kínai gyakorlatot próbálja egyszer és mindenkorra megállítani a saját maga kereskedelemi fegyverével – írja a South China Morning Post. Ennek keretében a kényszerítést alkalmazó országokat akár ki is zárhatják az uniós piac legjövedelmezőbb részeiről.

A hongkongi napilap birtokába jutott törvénytervezet szerint azok ellen alkalmaznák ezt, akik „megpróbálják befolyásolni az Európai Unió egészének vagy bármelyik tagállamának” szuverén döntését azzal, hogy „olyan intézkedéseket rendelnek el vagy intézkedésekkel fenyegetnek, amely a kereskedelem és a befektetés területét érintik”.

A tervezetben több büntetőjellegű szankciót is felsorolnak, amelyeket alkalmaznak a kényszerítést alkalmazó államok ellen. Ilyen lehet vámok bevezetése, a piachoz való hozzáférés felfüggesztés kvóták vagy kereskedelmi engedélyek útján, valamint a befektetési piachoz való hozzáférés korlátozása.

A tervezet szerint a kényszerítést alkalmazókkal szemben szigorú exportellenőrzési mechanizmusokat vezethetnek be, csonkíthatják a szellemi tulajdonjogaikat, valamint akár ki is zárhatják őket az egyébként jelentősnek tekinthető pénzügyi szolgáltatási, illetve vegyipari szektorból. A renitens államok szempontjából, amennyiben az unióba akarnak élelmiszert exportálni, erős egészségügyi vagy növény-egészségügyi kontrollokat vezethetnek be.

A dokumentumban ugyanakkor kijelentik, hogy Brüsszel csak „végső megoldásként” alkalmazná ezeket a szankciókat, amikor a párbeszéd már nem működik. Előbb muszáj lesz a mediálás és a tárgyalás, mielőtt ehhez a törvényhez nyúlnának.