Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,55 Ft
Euró
388,21 Ft
Font
452,80 Ft
Bitcoin
63,209 $

Íme a négykerekű guruló kutyaszerű robot, a jövő emberének házőrzője

A Swiss-Mile Robot, más néven ANYmal négykerekű szerkezet képes magától járni, gurulni és felállni – gyakorlatilag úgy mozog, mint egy kutya.

ETH Zürich
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az ANYmal legújabb verzióját, amely összetett és komplex, kúszást és felállást is lehetővé tevő mozgásokat képes elvégezni, a svájci ETH Zürich állami kutatóegyetem Swiss-Mile nevű leányvállalata fejlesztette ki.

A robot motoros kerekei segítségével a legtöbb sík felületen, például padlón és járdán is képes gurulni, és akár 22 km/óra haladási sebességet is képes elérni, ami sokkal energiatakarékosabb, mint a gyaloglás. Hajlítható lábai valójában lengéscsillapítóként működnek, amikor legurul egy lépcsőn. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

Az ANYmal szükség esetén akár meredek lejtőkön és lépcsőkön is képes gurulni, ezen kívül fel tud állni a hátsó lábaira támaszkodva, továbbá egyensúlyba hozza magát az inerciamérő egységek adatainak, valamint a lábaiban és kerekeiben lévő 16 motor valós időben elvégzett méréseinek elemzésével.

A kamerák, a GPS és a LiDAR (fényérzékelő és távolságmérő) érzékelők kombinációjával az ANYmal bármilyen akadályt le tud küzdeni, és képes navigálni a beltéri és kültéri városi környezetben, miközben a hátán maximum 50 kilogramm hasznos terhet cipel. A robot fel tud magától állni; az elülső lábait karokként használva megragadja a csomagokat, és azokat magától elhelyezi a raktérben.

A robot körülbelül három óra alatt teljesen feltölthető, üzemideje pedig 90 percben lett megállapítva. Hő-, akusztikus és optikai szenzorainak köszönhetően az ANYmal nagyméretű megfigyelő robotként is használható, mivel képes a környezet változásainak észlelésére azáltal, hogy az élő adatokat összehasonlítja a környezet előre feltérképezett állapotával.

A Swiss-Mile célja, hogy ezzel a kisméretű autonóm robottal megkönnyítse a városi lakosság logisztikai kihívásait, és segítsen csökkenteni a széndioxid-kibocsátást.