Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,853 $

Óriási rádióállomássá változtathatja a Földet az új kínai szuperantenna

A világ legnagyobb antennája Kína szívében üzemel, a fejlesztési projektben részt vevő mérnökök és tudósok szerint a Föld bármely pontján képesek vele irányítani az óceánok mélyén pásztázó tengeralattjárókat.

Twenty20
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A létesítmény pontos helyét nem hozták nyilvánosságra, de úgy vélik, hogy valahol a Hupej, Anhuj és Honan tartományok között húzódó Tapei-hegységhez tartozó védett természeti rezervátumban lehet – adta hírül a South China Morning Post.

Az űrből nézve az antenna, amelyet kábelek és oszlopok hálózata alkot, hasonlóan a közönséges távvezetékekhez, gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy több mint 100 kilométer hosszú és több mint 160 kilométer szélességű, óriási méretekkel felruházott kereszt. Soron kívül Megható fotóval kívánt boldog anyák napját Orbán Viktor

A vezetékek végein rézcsomópontokat rögzítettek mélyen a hegységet felépítő vastag gránitrétegbe. A két, egymástól függetlenül is működőképes, nagy teljesítményű földalatti adóállomásból álló szerkezet összesen egy megawatt elektromos áramot képes előállítani, melynek következtében a Földet egy hatalmas rádióállomássá változtatja.

A projekt vezető mérnöke, Csa Ming és kollégái a Vuhani Tengeri Kommunikációs Kutatóintézetből elmondták, a létesítményt úgy tervezték, hogy a víz alatti kommunikációt összesen 3 000 kilométeres hatótávolságon keresztül fenn tudja tartani, ami elegendő ahhoz, hogy elérje akár a Csendes-óceán nyugati részén található legnagyobb amerikai katonai támaszpontot is Guamon.

A rendkívül alacsony frekvenciájú (ELF) létesítmény 0,1 és 300 Hz közötti elektromágneses hullámokat képes generálni. Ezek a rádióhullámok nagy távolságokat tudnak megtenni a víz és a föld alatt egyaránt, a kihívást azonban eddig az jelentette, hogy az ember által létrehozott jeleket el kellett különíteni a természetben előforduló alacsony frekvenciájú háttérzajoktól.

Kína egyébként Oroszországgal egy közös kísérletet is elvégzett annak érdekében, hogy megnézzék, milyen messzire képes a jel a talajon keresztül terjedni. A teszt során az egyik orosz állomás 7 000 kilométeres távolságból fogadta a szignálokat, a titkosított szöveges üzeneteket pedig gond nélkül továbbították a kijelölt célpontokra.

A Manchester United edzője lehet Tuchel utódja a Bayern Münchennél

Még akár az is megtörténhet, hogy a Manchester Unitednál küszködő edző veszi át a bajor klub irányítását.

Megtalálhatták az amerikai és ausztrál szörfösök holttesteit Mexikóban

Nagy valószínűség szerint a holttestek azok a személyek személyazonosságait rejtik, akik nemrég tűntek el.

56-an meghaltak, 67-en pedig eltűntek a Brazíliát sújtó ítéletidőben

Brazília déli államában, Rio Grande do Sulban a heves esőzések okozta áradások következtében 56 ember életét vesztette, további 67 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván.