Egyre növekszik Kína műholdállománya, újabb szatellitet lőttek ki a világűrbe

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 26. - 14:06

Kína elindított egy Kaofen-3 névre keresztelt C-sávú műholdat, amelyet távérzékelő és földmegfigyelő platformként terveznek használni.

Az ominózus rajt november 22-én 18:45-kor (EST) történt, az ország Csiucsüani Szatellitindító Központ (JSLC) területén található Déli 2-es (SLS-2) kilövőállomásáról – olvasható a Hszinhua állami hírügynökség beszámolójában.

Az Egyesült Államok és Kína tulajdonában lévő műholdak közötti űrháborús taktikák kiéleződése miatt azonban – amellett, hogy Oroszország saját műholdját rakétával robbantotta fel, és ezzel nemzetközi válságot váltott ki – a megfigyelések túlmutathatnak a természeti katasztrófák nyomon követésén.

A Kaofen-3 műholdakat úgy építik, hogy akár nyolc évig is működjenek, ezen felül szintetikus apertúrájú radarral (SAR) rendelkeznek, emellett egy adatátviteli rendszerrel is felruházták őket, amely a világűrben való tájolást állítja be.

A műholdsorozatot a kínai Űrkutatási és Technológiai Akadémia (CAST) építi, amely gyakorlatilag a Kínai Űrkutatási Tudományos és Technológiai Társaság (CASC) része. Ezek az egységek szolgálnak Kína elsődleges űreszközgyártási és -fejlesztési helyszínéül, és részt vettek az ország első sikeres műholdindításának folyamatában is.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A mostani egység egy nagyobb műholdkonstellációhoz csatlakozik, amelyet Kína eredetileg 2006-ban indított, 2010-ben pedig a nagyfelbontású földmegfigyelő rendszer (CHEOS) részévé vált. A CHEOS célja egyébként nem más, mint az ország Föld-megfigyelési kapacitásának növelése és korszerűsítése az űrből.