Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,54 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
452,92 Ft
Bitcoin
63,230 $

Menekülttáborra nyitottak tüzet a terroristák, 22 embert öltek meg

Nem nagyon ismernek kíméletet a terrorszervezet tagjai, amelyek az elmúlt idők során folyamatos támadásokkal sújtják a lakosságot.

Fotó: EPA/STR
Afrika

Nagy Noel

Szerkesztő

Mambo Bapu Mance, a Vöröskereszt koordinátora bejelentette, hogy 22 civil mészároltak le egy államon belüli menekülttáborban a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Ituri tartományban – adta hírül az Al Jazeera.

Ugyanerre a menekülttáborra már egy hete is rátörtek a fegyveresek, amely támadás során 29 ember életét oltották ki. Mance szerint a Kongó Fejlődéséért Szövetkezet (CODECO) nevű terrorszervezet állhat a támadások mögött, amely egy a több mint 100 fegyveres szervezet közül, amely aktív a régióban. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

Az aranylelőhelyekben gazdag Ituri tartomány 2017 óta van kitéve folyamatos támadásoknak, elsősorban a CODECO és a különös brutalitásáról híres ADF (Egyesült Demokratikus Erők) terrorszervezetek által..

Ituriban és a szomszédos Észak-Kivuban éppen ezért ostromállapotot hirdetett a kongói központi kormány, a civil tisztviselők helyett katonai tisztviselőket ültettek a tartományok élére, ám e döntéstől nem hagyott alább az erőszak.

A Kongói Demokratikus Köztársaság egy hatalmas potenciállal rendelkező ország, mely jelentős ásványkincs-tartalékokkal rendelkezik. Egyes becslések szerint a kongói földek alatt mintegy 20 ezer milliárd dollárnyi ásványkincs is lapulhat.

Az országot azonban polgárháborúk, diktatúrák és instabilitás sújtották, amely miatt a potenciál ellenére a világ legszegényebb államának tekinthető, ahol számos betegség, köztük Ebola és Pestis is szokta áldozatait szedni.

Lázár János Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged felzárkózását tűzte ki célul

Lázár János építési és közlekedési miniszter a dél-alföldi régió fejlesztésének prioritását hangsúlyozta egy makói sajtótájékoztatón.