Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,61 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
455,50 Ft
Bitcoin
59,486 $

A Moderna vezérigazgatója szerint a jelenleg elérhető vakcinák kevésbé hatékonyak az omikron ellen

A vezérigazgató szerint lehetetlen, hogy a jelenlegi vakcinák ugyanolyan védelmet nyújtsanak, mint más variánsok ellen.

Védõruhát viselõ utasok érkeznek a szöuli Incshon nemzetközi repülõtéren 2021. november 29-én. A dél-koreai egészségügyi hatóságok beutazási tilalmat rendeltek el nyolc afrikai országból, hogy megakadályozzák az új típusú koronavírus Dél-Afrikából származó, omikron variánsának bejutását. MTI/EPA/YNA/Yonhap
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Stephane Bancel nem kerülgette a forró kását és kijelentette, hogy az új, leginkább aggodalmat keltő omikron variáns sokkal komolyabb veszélyeket hordoz magában, és a jelenlegi koronavírus elleni vakcinák nagy valószínűséggel nem lesznek képesek ugyanolyan védelmet nyújtani az omikron ellen, mint más variánsokkal szemben.

A Financial Timesnak adott interjújában a vezérigazgató kijelentette, nem lehetséges, hogy a vakcinák hatékonysága ugyanolyan szintű lehet majd, mint a delta esetében, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a variáns megjelenése jelentős visszaesés lesz a vakcinák fejlesztésében. Soron kívül Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a magyar üzemanyagárakról

Kiemelte, habár egyelőre még várják a pontos adatokat, minden tudós, akivel beszél a témáról közölte, hogy „ez nagyon nem lesz jó”, ahogyan a WHO is jelezte hétfőn, amikor az omikron variánst „nagyon magas kockázatú” változatként ismerte el. Az először Dél-Afrikában felfedezett variáns komoly aggodalmat kelt globális szinten, több ország pedig korlátozza a beutazást a régióból.

A Moderna vezérigazgatója nincs egyedül meglátásaival, ugyanis hétfőn a Pfizer jelentette be, hogy már dolgoznak egy új oltóanyagon, ugyanis felkészültek arra, hogy ha az omikron ellen nem lesz hatékony a jelenlegi vakcina, akkor kifejlesztenek egy újat. Az új oltóanyag mellett a Pfizer már kifejlesztett egy koronavírus elleni tablettát, és két hete be is nyújtotta engedélyezési kérelmét az amerikai szabályozó hatósághoz.

Orosz katonák léptek be az amerikai erőknek otthont adó nigeri légibázisra

Miután a nigeri katonai vezetők nemrég úgy határoztak, kiutasítják az amerikai csapatokat az országból, oroszok foglalták el a légibázist.