Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,37 Ft
Euró
389,10 Ft
Font
453,36 Ft
Bitcoin
62,837 $

Elmondta a Pfizer társfejlesztője, milyen gyakran kell beoltatnunk magunkat

Továbbra is nagy kérdés, mikor sikerülhet teljesen leküzdeni a koronavírus-járványt, ha egyáltalán le lehet.

Gyermek beoltására elõkészítettt fecskendõt fog egy egészségügyi alkalmazott egy denveri kórházban 2021. november 3-án. Az Egyesült Államokban megkezdõdött az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni beoltása. Az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát két 10 mikrogrammos adagban, háromhetes különbséggel adják be. Ez a 12 éven felülieknek adott mennyiség egyharmada. MTI/AP/David Zalubowski
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója a német Bildnek adott hosszabb interjújában fejtette ki, hogy várhatóan évente újra kell magát oltania az embernek koronavírus ellen, hogy meg legyen a megfelelő védettség.

Sahin elmondása szerint a Pfizerrel közösen fejlesztett vakcinájuk egyébként remek hatékonyságot mutat, különösen a harmadik oltást követően magas szintre áll vissza a védettség, még ha ez idővel veszít is az erejéből.

Mint fogalmazott, nem érdemes aggódni az olyan esetek miatt, hogy a vakcina ellenére valaki megfertőződik; mivel a Pfizer-BioNTech védőoltás 90 százalékos védelmet nyújt az intenzív osztályra kerüléssel szemben.

Sahin szerint „nagyon magas szintű”védettséget biztosít a vakcina a súlyos betegség ellen legalább kilenc hónap erejéig. Azt ugyan hozzátette, hogy a védelmet nyújtó antitestek mennyisége „4-9 hónap után” elkezd csökkeni.

Sahin éppen ezért érvelt erősen amellett, hogy mindenki vegye fel a harmadik booster oltást, mert szerinte azok nem csak a védettség szintjét fogják helyreállítani, hanem „megszakítják a fertőzési láncokat”.

A vezérigazgató azt is kérte, hogy az orvosok legyenek minél pragmatikusabbak az oltás kapcsán, és a lehető legtöbb embernek engedélyezzék az oltások felvételét, ne küldjék úgy haza az oltatlanokat, hogy felvehették volna.

A BioNTech vezére szerint az embereknek várhatóan évente lesz szüksége booster oltásokra, de úgy véli, hogy a folyamatos erősítések miatt az immunitás hossza elnyúlik és nagyobb lesz, mint a hagyományos két dózis után.