Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,11 Ft
Euró
385,66 Ft
Font
451,33 Ft
Bitcoin
70,822 $

Véletlenül felfedezhették a Naprendszer kilencedik bolygóját

Évek óta rejtély övezi a kilencedik planéta kilétét, azonban kutatók úgy gondolják, hogy közel negyven éve már akaratlanul is ugyan, de rálelhettek a misztikus égitestre.

...svg content...NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Imperial College London csillagásza, Michael Rowan-Robinson az Infravörös Asztronómiai Szatellit (IRAS) 1983-as adatgyűjtéseit elemezte, az analízis során pedig kimutatta, hogy a jelekben megtalálhatóak a kilencedik bolygó nyomai – írta a Science Alert magazin.

A 2016-os előrejelzések alapján a Kuiper-övben található potenciális égitest gravitációs anomáliákat képes előidézni, ezért tudósok annak a lehetőségét sem zárták ki, hogy egy miniatűr fekete lyukról van szó, amit képtelenség mérőműszerekkel detektálni. Soron kívül Szentkirályi Alexandra lassan szinte félve vezet Budapesten a kátyúk miatt (videó)

Rowan-Robinson most egy teljesen új elmélettel állt elő, szerinte ugyanis a kilencedik planétát már jóval korábban felfedezték, csak nem tudtak róla, mivel az IRAS adathalmazai pontatlanok voltak, az infravörös jeleket pedig más objektumoknak tulajdonították.

A 2016-os teória szerint a hipotetikus égitest nagyjából tízszer távolabb lehet a Naptól, mint a Neptunusz, így nagyon kevés napsugárzás éri, ami megmagyarázhatja, miért nem tudják hagyományos űrteleszkópokkal észlelni, hiszen lényegében a bolygórendszer árnyékában ólálkodhat.

Rowan-Robinson azt szeretné, ha kollégáival együtt további kutatásokat végeznének el, és nekilátnának a további bizonyítékok alátámasztásának, mivel úgy gondolja, hogy megvannak az első utalások arra, hogy a kilencedik égitest igenis a Naprendszer szélén száguldozik, már csak a megfelelő módszereket kell kitalálni az azonosítására.

Karácsony odaszólt: „Vitézy Dávid egy okos fiú, csak ne bízzunk rá közpénzt”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere keményen odaszólt Vitézy Dávidnak, akit okos fiúnak tart, de szerinte jobb, ha nem bíznak rá közpénzt.

Az USA nem tud segítséget nyújtani Iránnak az iráni elnök halála után

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és Irán kapcsolta, nem idilli, az iráni kormány segítséget kért az USA-tól.

Minden eddiginél közelebb a hosszabbításhoz Modric a Real Madridnál

Nagyon úgy fest, hogy a Real Madrid megtartja még egy szezonra a klasszis horvát középpályást, aki talán még kevesebbet fog játszani, de ez sem érdekli, mert maradni akar.