Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,486 $

Űrszemét-becsapódás veszélyeztette a Nemzetközi Űrállomást

Hétfő reggel hét órakor veszélyes közelségbe került az ISS-hez egy hatalmas űrhulladékdarab, a kontaktus azonban szerencsére elmaradt.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó orosz asztronautáknak néhány órára arra a Szojuz űrhajóra kellett ideiglenesen átköltözniük, ami nemrég csatlakozott az ISS oldalára, mivel az irányítóközpontban űrszemét közeledését figyelték meg.

A figyelmeztetést első körben Houston adta ki, később pedig orosz kollégáik is észlelték a kozmoszban ólálkodó űrhulladékot, és arra instruálták az űrhajósokat, hogy a biztonság kedvéért menjenek át a Szojuz MS–19 modulba – írta a Szputnyik hírportál. Soron kívül Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

Anton Shkaplerov és Pjotr Dubrov, valamint amerikai társuk, Mark Thomas Vande közösen vészelték át az űrbéli randevút, viszont szerencséjük volt, ugyanis még csak meg sem súrolták a Föld körül keringő fémdarabkák az ISS külső borítását.

Korábban a kínai Fengjün–1C rakéta maradványai miatt kellett néhány fokban kitéríteni eredeti pályájáról a Nemzetközi Űrállomást, mivel félő volt, hogy az egység nekicsapódik az ISS-nek, ugyanis kiszámolták, hogy ha a manővert nem hajtották volna végre, 600 méteres közelségbe kerülhetett volna.

A Manchester United edzője lehet Tuchel utódja a Bayern Münchennél

Még akár az is megtörténhet, hogy a Manchester Unitednál küszködő edző veszi át a bajor klub irányítását.