Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
64,133 $

2024-re megépülhet a világ első fúziós reaktora

Több mint 500 millió dolláros pénzügyi támogatást kapott az amerikai kormánytól a Helion vállalat, ami azt ígérte, három éven belül létrehozza a zéró emissziós elektromos áram generálásához szükséges fúziós erőművet.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Helion így már összesen 1,7 milliárd dollárt kapott a kormánytól, ezért gőzerővel dolgozhatnak azon a projekten, melynek révén elkészíthetik a világ első fúziós reaktorát, amivel óriási hatásfok mellett, nulla széndioxid-kibocsátással termelhetnek villamos energiát.

A cégnél már a hatodik prototípuson, a Trentán ügyködnek, amelynek elődje esetében 100 millió Celsius-fokon tudtak felhevítve tartani olyan anyagokat, amikből elvileg több ezer megawattórányi elektromosságot lehet kicsikarni. Soron kívül Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatait a magyar és a török versenyhatóság

Ezen felül sikerült 10 teslánál is nagyobb mágneses mezőt kialakítaniuk, amivel könnyedén kezelhető az eljárás során keletkező óriási mennyiségű forró plazma, így biztonságossá tehető a procedúra.

A Helionon kívül a Bill Gates és az MIT egyetem által támogatott Commonwealth Fusion Systems (CFS) mérnökei is szorgosan dolgoznak a gyakorlatilag végtelen energiát biztosító nukleáris fúzió kifejlesztésén, saját mágnesükkel egyszer már 20 teslánál nagyobb mágneses mezőt tudtak létrehozni.

Lényegében tehát ádáz küzdelem alakult ki a CFS és a Helion között, a verseny győztese pedig hivatalosan is bekerülhet a tudomány történelemkönyvébe, hiszen eddig még senkinek sem sikerült a Földön imitálni a csillagok belsejében előforduló fúziós folyamatokat.

Hatalmas robbanás történt egy katonai bázison, 20 kambodzsai katona meghalt

Legkevesebb 20 kambodzsai katona vesztette életét egy katonai bázison bekövetkezett robbanás következtében.