Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,621 $

A Yahoo véglegesen kivonul Kínából

Az amerikai internetes vállalat november 1-jén megszüntette a hozzáférést a megmaradt néhány online szolgáltatásához is Kínában.

...svg content...Fotó: Flickr/superfluity
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Yahoo amerikai vállalat hétfőn leállította az összes megmaradt online szolgáltatását Kínában, ezzel pedig végleg kivonult az országból. A Kína által bevezetett szigorúbb követelmények több vállalatot is távozásra kényszerítettek, köztük a LinkedIn-t.

A kaliforniai székhelyű cég a hétvégén a honlapján közzétett nyilatkozat szerint „szolgáltatáscsomagja a továbbiakban nem lesz elérhető” az országban. A nyilatkozat szerint „a Yahoo termékei és szolgáltatásai továbbra is elérhetőek maradnak globálisan”, anélkül, hogy konkrétan részletezte volna az országból való kivonulás okait. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

A Yahoo, amely 1999-ben indította el hazai internetes tevékenységét, 2015 márciusában vonult ki fizikailag az országból, a South China Morning Post pedig azt írja, a vállalat hír- és közösségi szolgáltatásai 2013 szeptemberében szűntek meg az országban, egy hónappal a helyi e-mail szolgáltatás megszüntetése után.

Míg a Google globális térnyerése miatt a Yahoo népszerűsége meredeken csökkent a 2000-es években, addig Kínában a Baidu kezdett el felfelé ívelni, később pedig a legnépszerűbb keresőmotorrá nőtte ki magát az országban. A megmaradt kínai Yahoo-felhasználók száma nem ismert, de szinte biztosra vehető, hogy az aktív felhasználók száma elenyésző.

Hétfőtől nem volt elérhető az országban a Yahoo időjárás alkalmazás, a híroldalak, de az Engadget blog kínai változata sem: a kínai Engadget weboldalán csak a Yahoo közleménye szerepel arról, hogy a továbbiakban nem szolgáltat tartalmat az országban. A Yahoo bejelentése arra vonatkozóan, hogy a Kínában megmaradt összes online szolgáltatását leállítja, összefüggésbe hozható az új kínai törvénnyel, mely a világon az egyik legszigorúbb eljárást követeli meg a személyes adatok védelmére.

A Kínában 2017 májusában hatályba lépett kiberbiztonsági törvény és a szeptemberben bevezetett adatbiztonsági törvény biztosítja a kínai kormány számára, hogy intézkedéseivel korlátozhassa a határon átívelő adatfolyamot, és jóformán elvágja a lakosságot olyan információktól, melyek nem felelnek meg a kínai törvényeknek.

Ennyi idejük maradt a jelölteknek leszedniük a választási plakátokat

Hamarosan minden pártnak le kell szednie a választási plakátjait, amit törvény ír elő, kezdve a meghatározott idővel, ami rendelkezésükre áll ehhez.