Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,78 Ft
Euró
389,08 Ft
Font
454,74 Ft
Bitcoin
58,804 $

Minden eddiginél ragyogóbb a sarki fény egy napkitörés miatt – Európában is látni

Csütörtökön egy hatalmas napkitörés történt, mely szombaton eléri a Földet, ami erős geomágneses vihart eredményezhet, és a sarki fény láthatóvá válhat az Egyesült Államok és Európa egész területén.

Fotó: Unsplash/Johannes Groll
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A NOAA szombatra és vasárnapra G3-as, azaz „erős” geomágneses viharjelzést adott ki a Földbe csapódó kitörés előtt. A geomágneses viharok skálája a G1-től, vagyis a kisebb vihartól a G5-ig, vagyis az extrém viharig terjed.

Ez a geomágneses vihar feszültségzavarokat és téves riasztásokat okozhat egyes védelmi eszközökön – figyelmeztet a NOAA. Emellett nagyfrekvenciás rádiókimaradásokat és a rádiókapcsolat megszakadását okozhatja a Föld napsütötte oldalán. A közelgő geomágneses vihar leglátványosabb hatása az, hogy valószínűleg felerősíti a sarki fényt, így az USA és Európa nagy részén láthatóvá válik. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Az Alaszkai Fairbanks Egyetem Geofizikai Intézetének Aurora-előrejelzése szerint, ha az időjárás engedi, a sarki fény Portland Oregontól New York-ig látható lesz. Emellett a horizonton egészen a nevadai Carsonig, Oklahomáig és az észak-karolinai Raleighig is látható lehet.

Európában az előrejelzés szerint, ha az időjárás engedi, a sarki fény látható lesz a fejünk felett Norvégiában, Svédországban és Finnországban, sőt, egészen Skóciáig és az oroszországi Szentpétervárig is elérhet a fénye.

A horizonton egészen az írországi Dublinig és a németországi Hamburgig látható lesz. A CNN szerint az aurora australis, vagyis a déli sarki fény is hasonló intenzitással lesz látható: az előrejelzés szerint az ausztráliai Melbourne-től az új-zélandi Christchurchig látható lehet a horizonton.