Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,25 Ft
Euró
385,32 Ft
Font
449,19 Ft
Bitcoin
65,704 $

A beton a világ harmadik legnagyobb CO2-kibocsátója

A betongyártó ipar 2050-re szén-dioxid-semlegessé akar válni, 2030-ra pedig a meglévő kibocsátást a harmadával kívánja csökkenteni – ez az évtized végéig ötmilliárd tonna szén-dioxidot jelentene.

...svg content...Fotó: Flickr/Andreanna Moya Photography
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ha a beton egy állam lenne, akkor Kína és az Egyesült Államok után a világ harmadik legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója lenne. Miért olyan káros a bolygóra ez az építőipari munkákhoz nélkülözhetetlen anyag?

A cement a világon a legtöbbet használt anyag, hiszen minden másodpercben átlagosan 150 tonnát használnak fel a betongyártáshoz, és a világon évente mintegy 14 milliárd köbmétert öntenek belőle. Csak a cementgyártás a globális szén-dioxid-kibocsátás hét százalékáért felelős, ami háromszor több, mint például a légi közlekedésé. Soron kívül Donáth Annát sokkolták a Robert Fico elleni merényletről megjelent kommentek

„Ez több, mint az Európai Unió vagy India teljes kibocsátása, és csak valamivel kevesebb, mint Kína és az Egyesült Államoké”

– mondta Valerie Masson-Delmotte, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének tagja.

Tekintettel az urbanizáció terjedésére Afrikában és Ázsiában, várható, hogy ennek az elemi építőanyagnak a használata csak növekedni fog. A cement olyan építőanyag, amely a zúzott követ betonba köti, melegítésekor pedig a kemencékben CO2 keletkezik – egy tonna cement előállításával párhuzamosan körülbelül egy tonna szén-dioxid is keletkezik.

A probléma megoldására olyan változtatásokat javasolnak, mint a régi beton újrahasznosítása és a kemencékben a szénhidrogének bioüzemanyagokkal való helyettesítése. A nagy üzemek lemaradásban vannak, másrészt viszont több most induló vállalkozás dolgozott ki új módszereket a kibocsátás csökkentésére.

Az amerikai Solidia vállalat például azt tervezi, hogy „befogja” a felszabaduló CO2-t, és azt a betonkeverék szárítására használja, ami csökkentené a gyártáshoz szükséges vízfelhasználást. A kanadai CarbonCure pedig azt kutatja, hogyan lehetne cseppfolyósított CO2-t a betonba fecskendezni és ott tárolni – írja a 24Sata.

És ami talán a legfontosabb – az iparág azt kutatja, hogyan lehetne újrahasznosított anyagokból készült „zöld” cementet kifejleszteni. Nagy-Britanniában a cement 26 százalékát már így állítják elő, Franciaországban pedig már jövőre új szabályokat vezetnek be az építőiparban felhasznált szén-dioxid korlátozására.

Putyin és Biden is megszólalt a Fico elleni merénylet után, aki magánál volt

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szinte egyszerre reagált a Robert Fico elnök elleni merényletre.

Már a következő szezontól kezdve kiirthatják a VAR-t a Premier League-ből

A Premier League klubjai a következő hónapban tartandó éves közgyűlésükön szavaznak majd arról a javaslatról, hogy a következő szezontól kezdve megszüntessék-e a videóbíró (VAR) rendszert.