Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,80 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
457,88 Ft
Bitcoin
60,896 $

3D nyomtatással fedték fel Picasso titokzatos festményét

Habár Pablo Picasso már 48 éve elhunyt, továbbra is köztünk él szelleme, és alkot is, hiszen a mesterséges intelligenciának köszönhetően egy vadonatúj festményére bukkantak.

Twitter/TonyHoWasHere
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elveszett műalkotások felderítésére szakosodott Oxia Palus vállalatnak sikerült egy 3D printer segítségével rátalálni Pablo Picasso titkos, A magányos guggoló meztelen nő című művére, amit állítólag A vak ember élete festmény fölé pingálhatott 1903-ban.

Nem volt egyszerű feladatuk a feldolgozáskor, hiszen mindent úgy kellett elvégezni, hogy közben az eredeti vászont még véletlenül se károsítsák meg. Első körben röntgenfelvételeket készítettek a festményről, majd létrehoztak egy algoritmust, ami Picasso ecsetvonásainak stílusával képes volt lefesteni a képet. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Végül egy speciális feltérképezési módszerrel meghatározták a festmény textúráját, ezt követően vadonatúj vászonra nyomtatták 3D printerrel a kész művet, a végeredmény pedig lenyűgöző lett.

Szakértők úgy gondolják, Picasso rejthette el az eredeti műben a gyöngyszemet, mások azonban kissé szkeptikusak, mivel csupán a mesterséges intelligencia alkotásának tartják az újonnan létrejött remekművet, ami a spanyol festő stílusjegyeit tartalmazza.