Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,516 $

Légzés nélkül is életképesek a biológusok által megalkotott bizarr lények

Olyan ebihalakat sikerült biológiai módosítással kitenyészteniük kutatóknak, amelyek légzés hiányában is képesek voltak életben maradni.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Ludwig Maximilians Egyetem tudósai fotoszintetikus algákat fecskendeztek az ebihalak bőre alá, melynek révén kialakítottak egy természetes szimbiózist a kétéltűek és a mikroorganizmusok között, így lélegezni tudtak a békaivadékok – adta hírül a The Scientist magazin.

A furcsa kísérletnek komoly orvostudományi jelentősége van, hiszen például agyvérzés esetén előfordulhat, hogy oxigén nélkül marad a szervezet és az idegrendszer legfontosabb szerve, amit ezzel az új technikával pótolni lehet. Soron kívül Hét góllal verte az Újpest a Diósgyőrt, már nem eshetnek ki az NB1-ből

A kutatók egészen addig megvonták az ebihalaktól az oxigént, amíg az agyfunkciók teljesen le nem álltak, ezt követően fénysugarakkal bombázták az akváriumukat, melynek hatására aktiválódtak a keringési rendszerükbe bejuttatott algák, és beindult az oxigéntermelés.

A procedúra hatására az ebihalak feléledtek, ismét mozogni kezdtek, ami azt jelenti, hogy a növényi mikrobák révén sikerült életet lehelni az ivadékokba, ez pedig korszakalkotó biológiai felfedezésnek számít.

A tudósok több mint egy évtizede próbálkoznak „istent játszani”, ám az eddigi áttörő eredményekig sikertelenül végződtek a kutatásaik. Ryan Kerney, a Gettysburg Egyetem biológusa a lapnak adott nyilatkozatában kiemelte, ő maga sem gondolta volna, hogy egyszer realizálódhat a hipotézisük a gyakorlatban is:

Óriási potenciál rejlik a metódusban. Már jó ideje spekuláltunk róla, mi lenne, ha megvalósíthatnánk ezeket a folyamatokat, végül beigazolódtak elméleteink, amire rendkívül büszke vagyok.”

Kikapott a Barcelona, amivel már most bajnok a Real Madrid

A Barcelona hiába vezetett két alkalommal is a Girona ellen, végül kikaptak, így a Real Madrid már most bajnoknak mondhatja magát.