Környezetvédelmi kutatás zárult le a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban

Fotó: SZBK
not image

Kulcsár Péter

2021. április 7. - 06:07

A közel 2 milliárd forintos uniós támogatásból megvalósult egészség- és környezetvédelmi kutatási programnak köszönhetően egy lépéssel közelebb került Magyarország a zöld jövő felé.

A program célja a Magyarországon megjelenő társadalmi szintű, megoldatlan egészségügyi problémák alapjainak kutatása volt.

A fertőző betegségek terjedése, az antibiotikum rezisztens baktériumtörzsek kialakulása, a rosszindulatú daganatok kifejlődése, az öregedéssel kapcsolatos általános egészségügyi problémák, illetve a környezet megóvása mind égetően sürgős megoldásra, de legalábbis enyhítésre várnak.

A négy és fél éves projekt három pillérre épült: egysejt szintű kutatásokat végeztek a fertőző és genetikai betegségek leküzdésére, az egyedfejlődés, a regeneráció és az öregedés molekuláris szintű hátterét vizsgálták állati modellszervezeteken, sejttenyészeteken és mesterséges szövetmodelleken, valamint a fény és növényi rendszerek komplex kölcsönhatásait elemezték.

Az egyes pillérek súlypontjai eltérőek voltak, ugyanakkor számos szinergia volt az egyes programok között, mind a molekuláris biológiai problémafelvetés, mind pedig a módszertani megközelítés terén.

A fehérjék, lipidek, anyagcsere-termékek teljes körű vizsgálata, a bioinformatikai analízisek mindhárom területen alapvetően hasonló koncepcióval és eszköztárral folytak.

A projekt során jelentős alapkutatási eredmény született, ezeket a tudományág legszínvonalasabb folyóirataiban közölték, és – az SZBK-ban folyó eredményes kutatások eddigi gyakorlatának megfelelően – az egyes részfeladatok egymással összefüggésben, folyamatos információcserével zajlottak – áll a közleményben.