Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
62,942 $

Szinte maradéktalanul képes újrahasznosítani a Nissan az akkumulátorokban lévő ritkaföldfémeket

A villanyautók gyártásának egyik hátulütője, hogy az akkumulátorok olyan fémeket tartalmaznak, melyek kitermelése rendkívül költséges feladat, ezért az újrahasznosítás kulcsfontosságú tényező.

Twenty20
Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A japán autógyártó éppen a reciklációt emelte magasabb fokozatra, köszönhetően annak az új technológiai eljárásnak, melynek révén 98 százalékos effektivitást sikerült elérniük – olvasható a Nissan közleményében.

Az elektromos járművek környezetre mért káros hatása a lítiumion akkumulátorok alapvető komponenseinek kinyerésében keresendő, hiszen az olyan elemeket, mint például a neodímiumot és diszpróziumot csak intenzív bányászat útján lehet előállítani. Soron kívül Meghibásodás miatt kell kimenteni a halakat egy szegedi tóból

A Nissannak sikerült ezeket a fontos elemeket alternatív módon visszanyerni az egyszer már felhasznált akkumulátorokból, hála a Vaszeda Egyetemmel kötött megállapodásuknak, melynek révén egy automatizált módszerrel megvalósítható a feladat.

A három év alatt létrehozott metódushoz szénsavas anyag és nyersvas szükséges, amelyeket a feltárt akkumulátorhoz adva, 1 400 Celsius-fokra hevítve felolvasztanak, majd vas-oxidot adagolnak a keverékhez, a reakció révén pedig kioxidálódnak a ritkaföldfémek.

Ezt követően bórtartalmú folyadékáramba merítik a vegyületet, így a ritkaföldfémek az oldat tetejére kerülnek, ezáltal könnyedén kettéválaszthatóak a többi anyagtól. A megoldás ipari körülmények között egyszerűnek számít, így könnyen elképzelhető, minden idők leghatékonyabb szeparálási és újrahasznosítási módszerét alkották meg.

Kispadon kezd Szoboszlai Dominik a Liverpool meccsén a West Ham United ellen

A Liverpool ismertette a kezdőcsapatát a West Ham United ellen, ami egy újabb nehéz mérkőzést hozhat számukra.

Három nő vesztette életét egy tragikus amerikai autóbalesetben

Három indiai nő vesztette életét abban az autóbalesetben, ami az Egyesült Államokban történt pár órával ezelőtt.

Újabb fiatal lány tűnt el Budapesten

A 17 éves fiatalt egyelőre nem találják, ami miatt a lakosság segítségét kéri a rendőrség, hogy minél hamarabb előkerüljön.