Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,07 Ft
Euró
386,89 Ft
Font
450,85 Ft
Bitcoin
65,443 $

Földönkívüli bolygóra bukkant egy apró műhold

Az aktatáskányi méretű űrszondák segítségével deríthetik fel a Tejútrendszerben és a galaxisunkon kívül lévő exobolygókat.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az aktatáskányi méretű űrszondák segítségével deríthetik fel a Tejútrendszerben és a galaxisunkon kívül lévő exobolygókat.

Az ASTERIA cubesat műhold, melyet 2017 novemberében állítottak Föld körüli pályára a Nemzetközi Űrállomásról, nemrég egy 55 Cancri e névre keresztelt exoplanétát azonosított. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

A bolygónknál kétszer nagyobb hihetetlenül forró égitestet már 2004-ben felfedezték, a mostani kutatás sokkal inkább a technológia fejlesztésére irányult. Az ASTERIA a kicsi műholddal demonstrálta, mennyire pontos felvételeket képesek készíteni.

A cubesatban mindössze 6 centiméter átmérőjű teleszkóp található, ezzel figyelték meg először az 55 Cancri csillagot, amely körül a bolygó kering. A visszaverődő fényeket analizálva az úgynevezett tranzit-módszert alkalmazva rájöttek, hogy egy aprócska pontról sötétebb sugarak érkeznek.

Valóban nagyon parányi ez a folt, mivel a tükröződő fény csupán 0,04%-át tette ki, amellyel egyértelműen bizonyították, hogy az 55 Cancri e bolygó következtében alakulhatott ki.

Ha az arXiv.org-on közzétett tanulmányt szakértők is hitelesítik majd, akkor a közeljövőben egyre több cubesatot bocsáthatnak ki a világűrbe, melyekkel még intenzívebben lehet vizsgálni a korábban elképzelhetetlennek hitt, akár élet kialakulására is alkalmas planétákat.

„Egy olyan célpont után kutattunk a pici, egyáltalán nem erre a feladatra kifejlesztett teleszkópunkkal, amelyet nehéz detektálni, de végül sikerrel jártunk. Ha sikerül elfogadtatni a koncepciónkat, akkor az ASTERIA missziónkkal hozzájárulhatunk az asztrofizika és csillagászat fejlődéséhez.”

mondta Mary Knapp, a projekt vezetője és az MIT professzora.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/lencsevegre-kaptak-egy-bolygo-szuletesenek-pillanatat/

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.

Sarka Kata még az esti órákban is edzett, nagyon motivált (videó)

Sarka Kata női Terminatorként edz, nagyon motiváló, amit csinál, és ezzel rengeteg nőnek adhat erőt a közösségi médián keresztül.