Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,87 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
63,799 $

Lencsevégre kapták egy bolygó születésének pillanatát

Az emberi történelem során először sikerült rögzíteni egy égitest létrejöttének momentumát.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az emberi történelem során először sikerült rögzíteni egy égitest létrejöttének momentumát.

A csillagászok nemrég egy lenyűgöző kozmikus spirálról készítettek felvételeket, amely egy galaktikus porfelhőből alakult ki a gravitáció hatására. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) egy olyan fényképet közölt, amelyen egy csillag körül éppen születő égitestek fedezhetőek fel. A drámai fotókon az látható, ahogyan az óriási űrbéli káosz hatására egy apró pici planéta formálódik a sejtelmes ködből.

„Több ezer exobolygót azonosítottunk már, azonban eddig egyikről sem tudtuk, pontosan hogyan alakulhattak ki.”

mondta Anthony Boccaletti, az Observatoire de Paris asztronómusa.
A bolygó születésének pillanata Fotó ESO Boccaletti et al

A bolygók a hatalmas gáz- és porlemezekből képződhetnek, amelyek a fiatal csillagokhoz közel jönnek létre. Miközben ezek az apró szemcsékből álló halmazok az anyacsillag körül keringenek, egymással folyamatosan ütköznek, a nagyobb részecskék egymásba olvadnak, ezáltal egyre nagyobbá nőnek.

Az évmilliárdok során végül annyi anyagot képesek magukba nyelni, hogy a gravitációs erőknek köszönhetően önálló bolygókká alakulnak.

Az új exoplanéták az AB Aurigae csillag körül vannak kialakulófélben, amely 520 fényévre van a Földtől és a Szekeres csillagképben található.

A tanulmány egyik társszerzője, Emmanuel Di Folco professzor elmondta, hogy a fotókon észrevehető világossárga rész egyértelműen bizonyítja az új bolygók kialakulását:

„Amikor egy bolygó formálódik, az anyagrészecskék gázokkal és porral töltött hullámszerű, zavaros foltokat hoznak létre. Úgy kell ezt elképzelni, mint a hajók által keltett hullámokat.”

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/minden-eddiginel-nagyobb-az-eselye-egy-fold-szeru-bolygo-felfedezesenek/