Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,97 Ft
Euró
385,56 Ft
Font
448,29 Ft
Bitcoin
61,788 $

Végéhez ért a kínai Csuzsung rover Mars-missziója

A kínai űrügynökség szakemberei bejelentették, hogy maradéktalanul végrehajtották az összes küldetést, amit terveztek.

CNSA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Csuzsung roverrel mintegy 90 különálló missziót végeztek el a Marson található Utopia Planitia fennsíkon, melyek során nyers adatokat gyűjtöttek be és részletes fényképeket készítettek a vörös bolygó felszínéről annak reményében, hogy ősi óceánfenékre bukkannak.

A CCTV állami médiavállalat jóvoltából megtudhattuk, a Tienven-1 űrszonda rovere által a kínai kutatók bizonyíthatják be először, hogy a Marson egykoron vízzel teli tengerek és tavak voltak, ám ehhez még át kell vizsgálniuk azokat az adatokat, amelyeket sikerült összeszedniük. Soron kívül Három ember életét vesztette egy kamion rakterében az M1-es autópályán

A Csuzsunggal ideiglenesen szüneteltetik a munkálatokat, egészen október elejéig pihenő üzemmódba állítják, mivel a Mars olyan pozícióba kerül, hogy nem érik majd egyáltalán a napsugarak, így a rover paneljei nem kapnak elegendő mennyiségű energia-utánpótlást.

Ezen felül a napviharok is problémával járnak, ugyanis bezavarnak a rádiójelekbe, így nem tudják a Földön befogni őket, ezáltal lehetetlenné válik a kommunikáció a marsjáró és az irányítóközpont között.

Amint változni fog a Nap állása, a Csuzsung folytathatja mindennapi tevékenységét; október végétől kezdődően a kőzetek alapos feltérképezése következik, amellyel tisztább képet festhetnek a vörös bolygó geológiai történelméről.

A kínai űrügynökség korábban közölte, az eredményeiket kollégáikkal bármikor szívesen megosztják, ám ezt a felajánlást nem árt óvatosan kezelni, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy ha olyat találnak, amivel megelőzhetik a riválisokat, akkor azt saját számlájukra szeretnék írni.