Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Az amerikai légierő repülőgépének fedélzetén szülte meg gyermekét egy afgán nő

Nem mindennapi eset történt az afganisztáni kimenekítések ideje alatt, amik jelenleg is zajlanak Kabulban.

...svg content...Fotó: Pixabay
Külföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

Miután a tálibok átvették a hatalmas, pánik tört ki, az elnök rögtön távozott, miközben a lázadók egyre több emberrel végeznek, hiába ígérték azt, hogy senkit sem fognak bántani. Legutóbb hét ember vesztette életét a tömegben a repülőtér közelében, ahol egymást váltják az evakuálásra szánt gépek.

Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta a véleményét az afgán helyzetről, ami immáron kaotikus, kiszámíthatatlan és drámai. A magyar hadsereg is minden eshetőségre felkészült, és kiderült, hogy az USA kabuli nagykövetsége elégette az afgán menekültek útleveleit, még a tálibok betörése előtt.

Az Iszlám Állam támadásra készül a menekültek ellen, akik ezrével lepték el a repülőtér területét Kabulban. A CNN beszámolója szerint egy afgán nő, akinek érthető okokból titokban tartják a személyazonosságát, a németországi Ramstein légibizáson szülte meg a gyermekét.

Az amerikai légierő C-17-es szállítógépén volt a családjával, amikor a légibázison történő leszálláskor megszülte a gyermekét, még a gépen. Az amerikaiak egy Twitter-bejegyzésen keresztül számoltak be az eseményről, ami nem volt egyszerű, mert 8534 méteres magasság felett komplikációk adódtak a nőnél a gépen uralkodó alacsony légnyomás miatt.

Emiatt a gép parancsnoka úgy döntött, hogy egy olyan magasságba tér vissza, aminek a segítségével növelni tudja a légnyomást a fedélzeten, és ez végül segített stabilizálni és megmenteni a nő életét. A gyermek a C-17-es rakterében jött világra, és lehetséges, hogy az egyik első ilyen baba. A születést követően édesanyjával együtt egy közeli egészségügyi intézménybe szállítottak – a baba és az édesanyja is jól vannak.

A CNN Josh Olson dandártábornoktól megtudta, a német bázis 5000 ember befogadására alkalmas, de az épülőben lévő extra létesítményekkel vasárnap estétől már 7500 főt láthatnak el. Olson szerint az evakuáltak 48-72 órát maradnak a bázison, illetve a Németországgal kötött amerikai megállapodás szerint 10 napnál tovább nem lehetnek ott. Július vége óta csaknem 22 000 embert evakuáltak, akik közül 17 000-en augusztus 14-től érkeztek.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.