Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,02 Ft
Euró
390,36 Ft
Font
456,60 Ft
Bitcoin
61,296 $

Tíznél is több missziót terveznek a Marsra a Starship űrhajóval

A SpaceX ambiciózus célokat tűzött ki, terveik szerint ugyanis legalább 12 alkalommal embert vagy különböző rakományokat juttathatnak ki a világűrbe.

SpaceX
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk legutóbbi Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy tovább kívánják csökkenteni az újrahasznosítható rakéták előállítási költségeit, ezáltal minden idők leggazdaságosabb misszióit indíthatják el a közeljövőben.

„A Starship eszméletlenül költséghatékony a Föld körül, használatba vételét követően az újrahasznosításra összpontosíthatunk. A Mars esetében sokkal nehezebb a helyzet, és mivel a Föld és a vörös bolygó minden 26. hónapban kerül párhuzamba egymással, így tizenkét alkalommal nagyjából 25-30 évre tervezhetünk az űrhajókkal.” Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

Hogy ez pontosan mennyibe fog kerülni az amerikai vállalatnak, azt nem tudni, ám Musk szerint mélyen a zsebükbe kell majd nyúlni, bár ebben segítségükre lesz a NASA, akikkel az elmúlt hónapokban több szerződést is kötöttek, Jeff Bezosék nagy bánatára.

A SpaceX alapítója hozzátette, a Starship-misszió még így is a NASA küldetéseinek 1,3 százalékát teheti ki, már ami a fejlesztésekbe és kivitelezésbe ölt pénzösszeget illeti, ami megsüvegelendő teljesítmény.

Ha a műveletek költségeit vesszük figyelembe, talán kétmillió dollárig emelkedhet a végösszeg. Ez sokkal kevesebb, mint egy apró NASA-rakétáért feláldozott pénz, ezért folytatjuk a munkákat” – mondta egy 2019-es konferencián a techguru.

A Starship minden bizonnyal vízválasztó pontja lehet az űrversenynek, és ha sikerül időben elkészülni vele, és a tesztek is gond nélkül lezajlanak, 2024-ben az űrhajó által ismét ember léphet a Hold felszínére, később pedig a Marssal is megtörténhet ugyanez.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.