Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Egyre súlyosbodhat a pedagógushiány Magyarországon

Amíg az EMMI szerint csupán baloldali slágertémának számít a tanárhiány, addig a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy gondolja, lesznek iskolák, ahol már nem fognak tudni találni szakembereket a meghirdetett állásokra.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

20 nappal a tanévkezdés előtt csak a Belügyminisztérium hivatalos álláskereső portálján több mint 1100 pedagógust keresnek. Állásajánlatból más online felületeken is van bőven: szaktanárt, óraadót, utazótanárt egyaránt keresnek – írta az ATV hírportál.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter úgy véli, egyre nehezebb lesz betölteni a nyugdíjba vonuló és pályaelhagyó tanárok miatt megüresedő állásokat:

„Ami a leginkább hiányterület, az úgy tűnik, hogy a természettudományokhoz köthető, illetve az informatikához, talán kevésbé még egyelőre a humán tárgyakhoz, de óvodapedagógusból és tanítóból is, az előző évek tapasztalatai alapján, egyre fenyegetőbb a helyzet.”

Nem csupán a hátrányosabb helyzetű régiókban, hanem már a fővárosban is gondot okoz a pedagógushiány. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa elmondta, az egyik budai iskolában például a 24 meghirdetett állásra mindössze 9-en jelentkeztek.

„Gyerek ellátatlanul nem maradhat, tehát a rendszerben levő kollégák fognak helyettesíteni. Magyarországon nagyon speciális a helyzet, csak Oroszországban tanítanak, dolgoznak többet a pedagógusok” – tette hozzá.

Egy pécsi nyugdíjas oktató szerint sokkal nagyobb a baj, mint azt a kormány közli, ő éppen azért ingázik egyik intézményből a másikba, hogy meg tudja keresni a mindennapi betevőjét:

„Amikor kiszaladok az egyik iskolába, megtartom az órámat, beülök az autóba, és indulok a másik iskolába, hogy odaérjek becsengetésre, rettenetes nagy az áttanítás, mert nincs szakos ellátottság.”

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.