Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,83 Ft
Euró
389,13 Ft
Font
452,57 Ft
Bitcoin
63,196 $

Javul a helyzet Törökországban, Görögországban és Olaszországban, de a veszély még nem múlt el

“Hangsúlyozom, hogy nem éghajlatváltozás, hanem klímaválság zajlik” – nyilatkozta a görög miniszterelnök.

Fotó: Kiégett ház a görögországi Évia-szigeten fekvõ Agia Anna településen 2021. augusztus 11-én. A görögországi erdõtüzek a leginkább Évia szigetét sújtják, ahol már 19 794 hektárnyi terület vált a lángok martalékává. MTI/AP/Michael Varaklasz
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Július vége óta több mint 200 helyen tört ki tűz Törökországban, ebből 16 nagyméretű erdőtűz. A 81 török tartomány több mint felét érintette tűzvész, mostanra pedig a legtöbb területen sikerült megfékezni a lángokat. A legsúlyosabban a part menti tartományokat, Antalyát és Muğlat érintette a tűz, nyolc ember életét vesztette.

Görögországban a csütörtök éjjel kialakuló esőzés jelentős segítséget nyújtott a lángok ellen küzdő tűzoltóknak, számos helyen sikerült megfékezniük a pusztítást, köztük Évia szigetén és a Peloponnészoszi-félszigeten is.  Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Az osztrák Der Standard a Skai hírcsatornára hivatkozva azt írja, hogy az első esőcseppek földet érése valóságos örömünnepet váltott ki az emberekből, az autóvezetők dudálással szerenádoztak a csapadékhullásnak. A pusztító tüzeket elsősorban a súlyos szárazság okozta, a lángok az első becslések szerint több mint 90 ezer hektárnyi erdőt, mezőgazdasági területet és házak ezreit pusztították el. Számtalan állat vesztét okozta a tűzvész. 

A tűzoltóság azonban arra figyelmeztetett, hogy a veszély egyelőre nem múlt el. Sok helyen még mindig lángol a bozót, és újabb nagy területeken üthet ki tűz, ráadásul erős szelek sújtják az országot. Athén nyugati részén és a Halkidikí-félszigeten számos tűz ütött ki villámcsapások miatt, de ezeket hamar megfékezték. 

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a pusztító erejű erdőtüzek oka nem más, mint a klímaválság: 

“Hangsúlyozom, hogy nem éghajlatváltozás, hanem klímaválság zajlik. És az országunk része ennek” – emelte ki egy csütörtöki sajtótájékoztatón Athénban. 

Mindeközben Olaszország déli területei még mindig súlyos tüzekkel néz szembe, de Szicília szigetén úgy tűnik, enyhül a helyzet. A helyi tűzoltóság jelentése szerint sikerült megfékezniük a lángokat, miután egész éjszaka az erdőt pusztító tűz ellen küzdöttek. Az elmúlt néhány órában 230 alkalommal vonultak ki a tűzoltók, a tűz a lakott területeket is fenyegette. 

A szicíliai Enna megyében súlyos károkat okoztak a lángok, több tucat embernek kellett elhagynia otthonát a területen. Két mezőgazdasági vállalat birtokait teljesen felemésztette a tűz, a lángok ellen helikopterekkel és repülőgépekkel küzdöttek megállás nélkül. A hatóságok közleménye szerint Calabrián és Puglián szintén tűz söpört végig. 

“A tüzek pestisként rohantak végig nemzetünkön, amelyekre azonnali válaszokat kell találnunk, és kárpótolnunk azokat, akik mindent elvesztettek” – közölte Stefano Patuanelli mezőgazdaságért felelős miniszter. Hozzátette, hogy egyes területeken gyújtogatás, másutt rossz erdőgazdálkodás vezetett tűzvészhez.