Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,36 Ft
Euró
386,28 Ft
Font
451,37 Ft
Bitcoin
67,031 $

Hárommillió hektáron pusztítanak a lángok Oroszországban

A lángok ellen 6700 tűzoltó küzd országszerte.

...svg content...Fotó: Erdõtûz a karéliai Prjazsai járásban 2021. július 21-én. Oroszország nyolc szövetségi területén rendeltek el vészhelyzetet erdõtüzek miatt. MTI/AP/Ilya Timin
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A Mandiner az MTI-re hivatkozva arról számolt be, hogy súlyos erdőtüzek pusztítanak Oroszországban, elsősorban a szibériai régióban. 

Az ország területén több mint 250 helyen ég a növényzet, ebből 180 területen, összesen 1,3 millió hektáron küzdenek a lángok ellen. A fennmaradó körülbelül hattucatnyi tűzfészek nehezen megközelíthető helyen van, és a tűz nem jelent közvetlen veszélyt a lakosságra. Soron kívül Eltűnt 13 éves lány megtalálása érdekében kéri a lakosság segítségét a rendőrség

A pusztító erdőtüzek miatt a szibériai Jakutföldön nyolc helyen hirdettek vészhelyzetet, és az Interfax hírügynökség tudósítása szerint a lángok Szangar városa felé tartanak, illetve kőolajtárolókat is fenyegetnek. 

A szintén szibériai Krasznojarszk határterületen csaknem 400 települést borít be a füst. Az orosz hatóságok közölték, hogy országszerte összesen 6700 tűzoltó küzd a lángok ellen. 

A Greenpeace adatai szerint idén már 14,3 millió hektárnyi területet emésztettek fel a lángok Oroszországban, ez pedig azt jelenti, hogy megdőlhet a 2012-es, évszázados rekord: akkor 16 millió hektárnyi területet éget le egyetlen év alatt.

Mi okozza a pokoli hőhullámokat és tűzvészeket világszerte?

Az éghajlatváltozásnak egyértelműen köze van a sűrűn megdőlő rekordokhoz, hiszen a szárazságok egyre gyakoribbak, egyre intenzívebbek, és egyre hosszabban tartanak – közölte Alekszej Jarosenko, a Greenpeace szakértője. 

Sok tűzeset ugyanakkor emberi mulasztás eredménye, hiszen sokan nem oltján el elég körültekintően az erdőben rakott tábortüzet.

Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Ma már 10 hajléktalan ember közül 4 elmúlt 60 éves, többségük pedig beteg és munkaképtelen.

Ilyen repjegyárra számítson, aki repülővel érkezne a nyári futball Európa-bajnokságra

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság hatására jelentősen megnőtt a Németországba irányuló repülőjegyek iránti kereslet Magyarországról.