Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

A kifizetettnél kevesebb italt töltenek a vendégek poharába az éttermekben

Ezen kívül a csomagolóanyagot is rendszeresen belemérik a megrendelt termék tömegébe, ami arra utal, hogy gyakran átverés érheti a nyaralni vágyókat.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A fogyasztóvédelem nyári országos vizsgálatából kiderült, korántsem zajlik minden a megszokott menetrend szerint a hazai vendéglátóhelyeken és strandok mellett felállított falatozókban és büfékben.

Keszthelyi Nikoletta, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban arról beszélt, a fogyasztóvédelmi hatóság minden esetben nézi a vendéglátóhelyeken, alkalmi árusoknál, illetve a gyakran látogatott üzleteknél-boltoknál az árról való tájékoztatást, valamint ellenőrzi a nyugtaadási kötelezettséget is, vagyis hogy a fogyasztók kapnak-e számlát a vásárlásról. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Azt szintén figyelik, hogy megvalósul-e az úgynevezett szűk mérés, például kifizetett ital valóban annyi-e, amennyit a fogyasztó kért, vagy esetleg kevesebbet kapott. Ugyanígy ellenőrzik egy-egy próbavásárlás során – például egy lángos vagy más népszerű ételek esetében –, hogy a csomagolóanyagot nem mérik-e bele a termék tömegébe.

Keszthelyi Nikoletta kiemelte, eddig országosan mindössze félmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot kellett kiszabnia a hatóságnak. A 620 helyszíni ellenőrzés során arányaiban minden harmadik helyszínen találtak valamilyen kisebb–nagyobb problémát, viszont a vendéglátóhelyeknél csak 23 százalék volt a kifogásolási arány.

A szakember hozzátette, a leggyakoribb hiányosságok a már fent említett szűk méréssel (kevesebb termék vagy beleszámolt csomagolás) voltak. Emellett több helyen felmerültek árfeltüntetési hiányosságok is. A szakember ugyanakkor jó hírnek nevezte, hogy nagyon minimális esetben kellett kifogásolni a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását.

A Balaton-parti megyék kiemelt területek,mind az északi, mind a déli parton intenzívebb fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzés zajlik a nyár folyamán, de a fővárosi és a nagyobb városok sétálóutcáinak környékei sem maradnak ki, de elsősorban a strandok és a turisták által kedvelt helyszínek kerülnek górcső alá – mondta a helyettes államtitkár.

„Tehát előzetesen a fogyasztóvédelmi ellenőrök vásárolnak akár fagylaltot, lángost kukoricát, az ilyenkor népszerű termékeket, vagy egy–egy vendéglátóhelyre, étterembe betérnek és rendelnek” – magyarázta.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.