Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,83 Ft
Euró
391,11 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
64,597 $

Hivatalosan is új holdja lett a Jupiternek

Ez az első alkalom, hogy nem egy szakavatott csillagász vagy egy tehetős üzletember, hanem egy amatőr asztronómus fedezett fel egy égitestet.

Illusztráció/NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Jupiter körül több tucat hold kering, eddig 80-at azonosítottak a tudósok, az S/2003J24 névre keresztelt égitest viszont már a 81-ik a rangsorban – adta hírül a Space.com magazin.

A furcsa űrszikla azért emelkedik ki a sorból, mert bár mérete nem éppen a legnagyobb, a felfedezését nem egy profinak, hanem egy amatőr csillagásznak, Kai Ly-nek köszönhetjük. A nő megfigyelései alapján a holdról az egyik legnevesebb tudományos folyóiratba publikációt töltöttek fel, ami jelenleg szakértői elbírálásra vár. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Ha hitelesítik a dokumentumot, akkor az eredetileg a NASA által 2003-ban detektált, Carme-csoporthoz tartozó kozmikus szikladarabról bebizonyosodhat, hogy valójában nem egy aszteroida, hanem egy Jupiter körül bolyongó hold.

A Carme-csoport egyébként egy 24 űrsziklából álló halmaz, ami nagyjából 45 kilométer széles, és a Jupiter vonzáskörzetébe tartozik, időnként pedig leszakadnak a sziklákból nagyobb törmelékek, amelyek a bolygó atmoszférájába hullanak és ott megsemmisülnek.

Még a NASA sem gondolta volna a fényképek alapján, hogy az S/2003J24 egy különálló hold, Ly hosszú éveken át tartó kutatásai kellettek ahhoz, hogy alátámaszthassák az elméletet. Az amatőr csillagász többféle távcsövet használt a megfigyelésekhez, és rengeteg időt szentelt az objektumnak.

Mindeközben a NASA partnereivel együtt azon dolgozik, hogy minél erősebb és precízebb űrteleszkópot fejlesszenek ki a közeljövőben, mellyel végigpásztázhatják az univerzum rejtett szegleteit exobolygók és különleges égitestek kutatását megcélozva. Ly elmondta, részt szeretne venni ezekben a munkálatokban, hiszen gyakran úgy érzi, a nyári hobbiját profi tevékenységre cserélné.