Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,438 $

Elindult némi mozgás, hamarosan csökkenhet a faanyagok ára

A tavalyi árakhoz képest idén több mint kétszeresére emelkedett a faanyagok ára, most azonban elindult az árcsökkenés a tőzsdén, mely lassan, de biztosan Magyarországot is elérheti.

...svg content...Fotó: Unsplash/Dorelys Smits
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Habár szemmel látható érdemi csökkenés egyelőre nem tapasztalható, a magyar faipari kereskedők bizakodóak az árakkal kapcsolatban, miután a hazai piacot is igen komolyan sújtotta a globális áremelkedés.

Az amerikai tőzsdén forgó faanyagok határidős árai az idei évi legalacsonyabb szintre estek vissza, melyet egyes szakemberek a korábbi drasztikus áremelkedés időszerű visszafordulásaként magyaráznak. A pár hónap leforgása alatt megduplázódó faanyagárakat tulajdonképpen semmi sem indokolta az Egyesült Államokban. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

Lehet, hogy távolinak tűnik, de az amerikai helyzet hatással van Magyarországra is, a Portfolio pedig arról kérdezte a legnagyobb magyar felvásárlókat, hogy hogyan látják a következő időszakot, és mire számítanak az árak tekintetében.

„Amit most kaptunk faárut, az is drágább a múlt hetinél. Ez nem olyan mint az olaj, hogy azonnal érződik a kereskedőknél a változás. Mire egy fát kivágnak és az eladásra kerül, az legjobb esetben is fél év, így az árkorrekció is jóval több időt vesz igénybe”

– nyilatkozta az egyik fatelep a lap megkeresésére.

A kiskereskedőknél egyelőre azokhoz az árszintekhez viszonyítanak, melyeket a nagykereskedők megállapítottak, így tehát a készletek kifogyásáig, illetve a nagykerárak csökkentéséig, a végső felhasználók biztosan nem fognak enyhülést érzékelni az árakban.

„Korábban arra számítottunk, hogy az árak amilyen hirtelen felemelkedtek, olyan lendülettel fognak csökkenni. Emiatt a drasztikus emelkedést csak fokozatosan építettük be az árakba, nem lenne ugyanis racionális döntés egyszerre mindent rázúdítani a piacra és a vásárlókra. Mivel az áremelkedést mi viseltük, durva változás – sem lefelé, sem felfelé – nem fog látszódni a bútorárakban egy darabig”

mondta Pólya Ádám, az RS Bútor vezérigazgatója.

Habár a járvány utáni újraindulás egy új löketet adhat a szektornak, ami az árak csökkenését is eredményezheti, fontos megemlíteni, hogy a közelmúltban történt pusztító természeti katasztrófák, a hurrikánok és árvizek, valamint az erdőtüzek szintén változást hozhatnak a piacon, és nem feltétlenül a jó irányba.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.