Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,94 Ft
Euró
387,50 Ft
Font
451,72 Ft
Bitcoin
65,567 $

Sikeresen végrehajtották az első űrsétát a kínai űrállomáson lévő asztronauták

Újabb mérföldkőhöz érkezett a kínai űrkutatási program, a nemrégiben összeszerelt Tienkung-űrállomásról ugyanis kiléptek az univerzumba az első űrhajósok.

...svg content...CNSA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Liu Poming és Tang Hungpo vasárnap reggel összesen hét órát töltöttek el a világűrben a Tienkung-űrállomás közelében, így 2008 után ismét kínai űrhajósok végezhették el ezt a nemes feladatot – írta a The Guardian.

Mindkét űrhajós a Tienho-modulról lépett ki az univerzumba, a hosszadalmas munkálatok során pedig rengeteg újítást eszközöltek az űrállomás szerkezetén, többek között felújították a külső vázat és felszerelték a Tienkungra a legkorszerűbb robotkarokat és kamerákat. Soron kívül Orbán Viktor fontos bejelentéseket tehet péntek reggel, Robert Fico is téma lesz

Májusban a hatkerekű Csuzsung rover segítségével talajt ért a Kínai Űrügynökség a Marson, miközben júniusban újabb három űrhajóst szállítottak el a Tienkung-űrállomásra, ami komoly eredménynek számít.

Mindezekből kifolyólag fel kell kötnie a NASA-nak azt a bizonyos felkötni valót, hiszen újabb riválist kaptak az űrversenyben, ezért igyekezniük kell, ha nem szeretnék, hogy a Hold és a Mars meghódításában is beelőzzék őket.

Megvan az esély arra, hogy a SpaceX révén az Egyesült Államok küldhet ismét embert a Hold felszínére, ehhez viszont az kell, hogy megfeszített tempóban dolgozzanak az amerikai űrhivatalnál, máskülönben Kína nem lesz rest, és elcseni a lehetőséget.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.

Orbán Viktor fontos bejelentéseket tehet péntek reggel, Robert Fico is téma lesz

Orbán Viktor magyar miniszterelnök péntek reggel élő interjút ad a Kossuth Rádió vendégeként, minden bizonnyal a Robert Fico ellen elkövetett merénylet lesz az egyik fő téma.