Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,438 $

Kanadában már azokat is Pfizerrel vagy Modernával oltják, akik először AstraZenecát kaptak

A Pfizer vagy a Moderna mostantól előnyösebb második adagnak számít azok számára, akik az első adag gyanánt az AstraZeneca oltóanyagát kapták meg.

...svg content...Fotó: Unsplash/Steven Cornfield
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Azoknak, akik az AstraZeneca első adagját választották, második adagként nem ezt az oltóanyagot kellene kapniuk, hanem a Pfizer vagy a Moderna vakcinát – mondta egy szövetségi tanácsadó bizottság csütörtökön.

Korábban a Kanadai Immunizációs Tanácsadó Bizottság (NACI) azt mondta, hogy az elsőre AstraZenecát kapott beoltottak választhatnak, hogy ugyanebből az oltóanyagból vagy egy mRNS-vakcinából (Pfizer vagy Moderna) kérik-e a második adagot. A csütörtökön kiadott új iránymutatásban azonban a NACI azt mondja, hogy a Pfizer vagy a Moderna mostantól „előnyben részesül” második adagként. Soron kívül Záporok és zivatarok várhatók pünkösdhétfőn, néhol még jégeső is lehet

A tartományi egészségügyi tisztviselő szerint a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az AstraZeneca és egy mRNS-vakcina keverése növelheti a koronavírus elleni immunitást.

„Egyeseknél erősebb, talán tartósabb immunválaszt válthat ki, így mindkét oltóanyagból a legjobbat kaphatjuk”

– mondta Dr. Bonnie Henry.

Az egyik fő ok, amiért a NACI eltávolodik az AstraZenecától, az az oltóanyaggal járó vérrögképződés kockázata, amely minden 600 ezer emberből egyet érint a második adag beadása után. Az AstraZeneca az Egyesült Királyságban és Ausztráliában a vakcina motorja, de az mRNS-vakcinákhoz képest több halálesetet hoztak összefüggésbe vele egy főre vetítve.

Az AstraZenecát márciusban és áprilisban vezették be a világjárvány harmadik hullámában, hogy immunizálják a veszélyeztetett munkavállalókat és azokat, akik még nem voltak jogosultak az életkor szerinti bevezetés során, ahol többnyire a Pfizert használták.

Miután az AstraZenecával összefüggő vérrögképződések jelentek meg világszerte a fiataloknál, Henry felfüggesztette a vakcina használatát a 30 év alattiak körében. Kanadában a június 5-i országos adatok szerint 2,1 millió ember kapta meg az AstraZeneca első adagját, de kevesebb mint 16 ezren kapták meg ugyanezt második adagként.

A kanadai koronavírus elleni vakcina bevezetési terve szerint Brit Kolumbia tartomány 438 ezer adag AstraZeneca-vakcinát kapott, ami a tartományban kiadott összes adag alig 10 százaléka. Messze a Pfizer szállította le a legtöbb oltóanyagot – összesen 3 385 590 adagot szállítottak ki.

A Moderna csak a szállítások 17 százalékát tette ki, 787 140 adaggal, azonban Henry szerint a következő hónapban még közel egymillió adagot várnak ebből a vakcinából. Ez pedig épp jókor jön, mivel a Pfizer júliusi szállításai lényegesen kisebbek lesznek, mint korábban ígérték – írja a Vancouver Sun.

„Ma értesítettek bennünket, hogy a Pfizer vakcinák júliusi szállításával kapcsolatban néhány kihívás várható, és ennek következtében a július első két hetében érkező szállítmányt csökkentették. Mindez akkor történik, amikor egy globális világjárványban vagyunk, globális vakcinaellátással. Tudjuk, hogy ezek a fennakadások előfordulnak, és bár kiábrándítóak, a globális immunizációs erőfeszítések összetettségét tekintve nem ért váratlanul”

– mondta Henry.

Hozzátette, az AstraZeneca oltóanyagából nem terveznek többet kérni. Az országban 120 új esetet jelentettek az elmúlt napban, és egy halálesetet. A közösségben 1320 aktív koronavírusos eset van, 131 embert kezelnek kórházban, közülük 44-et intenzív osztályon. Kanada felnőtt lakosságának 20 százaléka már teljesen immunizált, míg a 12 éves és idősebbek 74,5 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.