Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,780 $

Vaníliaaromává alakítja egy baktériumfaj a műanyag flakonokat

Miközben világszerte egyre nagyobb gondot jelent a műanyaghulladékok tárolása és újrahasznosítása, kutatók megalkottak egy korszakalkotó eljárást, mely során baktériumokkal vanillinné alakíthatóak a flakonok.

Unsplash
Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elmúlt évtizedek során megannyi mikroorganizmusról derült ki, hogy hasznunkra válhatnak, a bennük található enzimek ugyanis rendkívül előnyösek akár újrahasznosításra is.

Az Edinburghi Egyetem tudósai a PET palackok alkotóelemére, a polietilén-teraftalátra fókuszáltak, amely csomagolás nagyjából 50 millió tonnányi műanyaghulladékért felelős évente. Soron kívül Budán nyílik meg hamarosan az ország legnagyobb Aldi üzlete

Kifejlesztettek egy áttörő technikát, amelyhez E. coli baktériumokat módosítottak genetikai úton úgy, hogy a PET palackokban található teraftálsavra összpontosítsanak. A kémiai reakciók finomhangolásával sikerült elérniük, hogy a mikrobák a sav több mint háromnegyedét vanillinné alakítsák.

Miközben a természetben a vanillin kizárólag a vanília növény hüvelytermésében fordul elő, mesterséges módszerekkel egyaránt előállítható, és gyakran ezekkel az aromákkal helyettesítik az élelmiszeriparban, máskülönben rendkívül költséges lenne a kitermelése, mivel egy termesztési szempontból meglehetősen igényes trópusi kosborféléről van szó.

Ha sikerülne nagyobb skálán is bebizonyítaniuk a kutatóknak a technológia hatékonyságát, akkor azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a műanyagflakonok semlegesítésén és ártalmatlanításán kívül ezt a vaníliaaromát akár más iparágakban is felhasználhatják.

Egyelőre még gyerekcipőben jár a módszer, következő lépésben azt fogják megnézni, milyen effektivitási mutatóval rendelkezik a lebontási folyamat, és ha bebizonyosodik, hogy kellően biztonságos és hatékony, akkor további teszteknek vethetik alá.

Megtalálhatták az amerikai és ausztrál szörfösök holttesteit Mexikóban

Nagy valószínűség szerint a holttestek azok a személyek személyazonosságait rejtik, akik nemrég tűntek el.

Videón Haaland mesternégyese a Manchester City meccséről

Haaland nagy napon van túl, ugyanis mesternégyest szerzett a Manchester City legutóbb mérkőzésén, amivel válaszoltak az Arsenal üzenetére.

Vasárnap délután ismét pályára léphet Szoboszlai a Liverpoolban

Miután az elmúlt időszakban Szoboszlai Dominik nem egyszer a kispadról állt be, nem lehet tudni, hogy Klopp a nagy rangadó idején milyen formában számít rá.