Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
64,143 $

Okoseszközökkel helyettesíthetik az orvosokat és az ápolókat

Hamarosan eljuthatunk arra a pontra az egészségügyben, hogy az orvosokat és az ápolókat olyan kütyükkel helyettesíthetik, amelyek valós időben ellenőrzik a páciensek állapotát, és ha baj van, azonnal közbe tudnak avatkozni.

Unsplash
Smart

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Brighton és Sussex Orvosi Egyetem sürgősségi szakorvosa, Neil Singh legutóbbi, Wired magazinban közzétett publikációjában arról írt, hogy a hagyományos orvoslástan módszerei a közeljövőben a kihalás szélére kerülhetnek, helyüket pedig átvehetik a modern eljárások és robotok.

Rengeteg esetben sikerült életeket menteni a mesterséges intelligencia révén, valamint a szervátültetés módszertanában is komoly áttöréseket értek el, ezen felül azonban még rengeteg fejlődési potenciál van az egész technológiában. Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a szombati napsütést

Singh szerint a jövőben valós idejű biometrikai analízist folytathatnak le a gépek a betegeken, amivel előrejelezhetik, pontosan mikor várható a páciens egészségi állapotának drasztikus romlása, így még azelőtt levehetik a szükséges vérmintát, hogy rosszabbra fordulna a helyzet.

Felmerülhet a kérdés, mi történne akkor, ha az algoritmusok által irányított robotok teljesen átvennék az irányítást, vajon megbíznának-e bennük az emberek, és mi lenne azokkal a bonyolult beavatkozásokkal melyek precíz szakorvosi mozdulatokat igényelnek, és gépesítve nem biztos, hogy azonos eredményekkel zárulnak?

Singh szerint ezek a metódusok is idővel helyettesíthetőek lesznek, ám az évszázad végére még nem tartja valószínűnek, hogy robotsebészek végezhetik a műtéteket, ám diagnosztika és távolról történő megfigyelés esetén már lehetnek komoly előrelépések akár ebben az évtizedben is.

Kiderült, melyik cukorhelyettesítő pörgeti fel leginkább az agyunkat

Pontosabban egyelőre még csak az egerek agyában látták ezeket a változásokat, de hamarosan embereknél is bizonyítást nyerhet a teória.