Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,80 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
457,88 Ft
Bitcoin
60,896 $

Az egészségügyi dolgozók fele a felmondásán gondolkodik

Tömeges felmondási hullám indulhat be a kórházakban, a dolgozók csaknem fele távozni készül az egészségügyből.

Unsplash
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Népszava a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) friss felmérése alapján arról írt, hogy mintegy 1,2 ezer válaszadó 8 százaléka a nyugdíjazását, míg további 48 százaléka a felmondását tervezi, amint megszűnik a felmondási tilalom.

Ez a nap ma érkezett el, június 15-től kezdődően benyújthatják felmondásukat az egészségügyi dolgozók és ápolók. Tavaly november óta rendelet tiltotta meg számukra, hogy felmondjanak, azonban ennek az eltörléséről június 8-án már megjelent a Magyar Közlönyben a rendeletmódosítás. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

A távozáson gondolkodók kevesebb mint 50 százaléka szeretne csupán az egészségügyben maradni, ők itthon vagy másik állami, illetve magánintézményben, valamint külföldön állnának munkába, mások azonban még a pályát is elhagynák.

A megkérdezettek harmada jelezte, még bizonytalan a maradását illetően, mindössze egyhatoduk tartana ki jelenlegi munkahelye mellett.

Az eredményekre reagálva Soós Adrianna, a FESZ elnöke elmondta, „az elmúlt hónapokban a szakszervezetet is sokan keresték, hogy szeretnének munkahelyet változtatni, hogyan lehetne elhagyni az ágazatot.”

Az okok között leggyakrabban az alacsony bért jelölték meg. Továbbá az új szolgálati jogviszony bevezetését említik, e jogszabály hátrányai a szakdolgozókat ugyanúgy sújtják, mint mindenkit, akit a hatály alá soroltak, miközben az előnyeiből, a gáláns béremelésből csak az orvosok részesültek.

Bőnyi iskolai késelés: javítóintézetbe kerül a 12 éves elkövető

30 napra rendelte el a Győri Járásbíróság annak a 12 éves lánynak a letartóztatását, aki szívtájékon szúrta osztálytársát.