Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,74 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
451,71 Ft
Bitcoin
62,985 $

Rusvai Miklós: a háziorvos döntésén múlik a harmadik oltás beadása

A virológus professzor úgy gondolja, egyénre szabott immunizálás kellene, mégpedig aszerint, hogy ki tartozik a veszélyeztetett korcsoportba.

MTI/Krizsán Csaba
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Rusvai Miklós hangsúlyozta, folyamatosan tanuljuk a járvány tulajdonságait, miközben folyamatosan bizonytalanítjuk el az embereket, egyúttal hozzátette, eleinte a kismamákat se oltották, mára viszont már elfogadottá vált a várandós nők vakcinációja is – olvasható az ATV riportjában.

Amíg Merkely Béla szerint nem lesz negyedik hullám, addig Rusvai meg van győződve róla, hogy ha nem lesz meg a 7,5 millió beoltott, akkor jöhet egy újabb járványkitörés, mivel 80-85 százalékos oltottság mellett már kialakulhat a nyájimmunitás. Soron kívül Változékony időjárás vár ránk szerdán, több helyen is van kilátás csapadékra

Ha mindez megvalósul, akkor csak apró hullámocska lehet, nem pedig egy olyan intenzív hullám, mint amilyen tavaly ősszel volt. Az indiai mutáció hatására Nagy-Britanniában a nem oltottak között terjedt a vírus, fiataloknál is, ezért Rusvai szerint érdemes lenne a 18 év alattiakat is oltani.

Mivel nincs konkrétan megtiltva a harmadik oltás, ezért a háziorvos saját maga döntheti el, hogy él-e a lehetősséggel vagy sem. A vakcinák nyilvántartását úgy szabályozzák, hogy ne lehessen adni harmadik vakcinát, ám a kimaradt oltóanyagok miatt ez mégis könnyedén megoldható.

Rusvai szerint érdemes annak újabb vakcinát kapnia, akinek a szervezete nem termelt immunválaszt. Nem érdemes csak a kínai vakcinára kihegyezni a problémát, más oltóanyagoknál is lehet ilyen, ebben az esetben nem azzal az oltóanyaggal kell oltani, amit kapott.

Arra a kérdésre, hogy mikortól kell a harmadik oltást beadni, Rusvai elmondta, hogy egyénre szabott immunizálás kellene, figyelembe véve, ki mennyire veszélyeztetett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki az idősebb korosztályba tartozik, és áprilisban kapott oltást, annak már szeptember-október magasságában érdemes megnézi az ellenanyag szintet.