Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,351 $

Egészséges rágcsálók fogantak a Nemzetközi Űrállomáson tárolt egérspermákból

Japán kutatók felfedezték, hogy az univerzumban hat éven keresztül tárolt egerek hímivarsejtjei egészségesek maradtak Földre való visszatérésük után is.

Unsplash
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A pénteken közzétett, japán szerzők tollából származó tanulmány szerint összesen hat éven keresztül voltak fagyasztott állapotban az egerektől vett spermaminták az ISS-en, amelyeket később a Földre hoztak, és megvizsgálták, mennyire életképesek az utódok, melyeket belőlük nemzettek.

Teruhikó Vakajama, a Jamanasi Egyetem biológus professzora és kollégái 2013-ban három darab dobozt juttattak el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére: mindegyik ládikában 48 ampulla kapott helyet, melyben fagyasztott és szárított hímivarsejtek voltak. Soron kívül Három nő vesztette életét egy tragikus amerikai autóbalesetben

Azt szerették volna kideríteni, pontosan meddig bírják az egérspermák a kozmikus sugárzást, illetve milyen károsodásokat szenvedhet a DNS-ük a reprodukciós sejtekben, és esetlegesen miként mutálódnak át új szövetekké – adta hírül az RFI.

Az első adag mintát nagyjából kilenc hónap után küldték vissza a Földre, ezután egy újabbat két év múlva, majd az utolsót hat évet követően. A fagyasztott spermiumokat ezután felolvasztották, szobahőmérsékletre melegítették, és véletlenszerű női egyedek méhébe ültették.

Kiderült, hogy az ilyen speciális úton fogant 168 utód mind egészségesnek bizonyult, és még az ő leszármazottaiknál sem figyeltek meg különösebb problémát, ami annak a jele, hogy a világűrben való élet korántsem annyira veszélyes a szaporítószervekre, mint azt korábban feltételezték.

Vakajama elmondta, a tolerancia túlmutatott azokon a hipotéziseken, amelyeket a küldetés és a kísérlet előtt felállítottak, ezért szerinte új határértékeket kellene meghatározni annak kapcsán, meddig képesek életben maradni a hímivarsejtek a kozmikus térben.

Számításai alapján nagyjából 200 éven keresztül tárolhatóak a fagyasztott spermiumok Föld körüli pályán, arról azonban még nincs információja, hogy a női petesejtek miként birkóznak meg a világűrben található viszontagságos körülményekkel, ezért még egy ideig biztosan várnunk kell arra, hogy megszülessen űrspermából és űrzigótából az első űregér.

Megint pontokat veszített a Liverpool, a hajrában állt be Szoboszlai

Szoboszlai Dominik a hosszabbításban állt be a West Ham United elleni fordulatos mérkőzésen.

Már nem a Barcelona a második a spanyol bajnokságban

A Barcelona elvesztette a második helyét a spanyol bajnokságban, de lehetséges, hogy csak ideiglenesen.

6,5-ös erősségű földrengés rázta meg Japánt

A japán Bonin-szigeteket rázta meg egy erősebb földrengés, amiről az Egyesült Államok Geológiai Szolgálat, az USGS is beszámolt.