18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,92 Ft
Euró
387,04 Ft
Font
451,99 Ft
Bitcoin
66,364 $

Felforralja a heréket a spermahiányt okozó globális felmelegedés

Mivel az emlősök hím egyedeinek többsége esetében a szaporodáshoz elengedhetetlenül szükséges herék a testen kívül helyezkednek el, ezért a megváltozott klíma jelentős kihatással van reprodukciós képességükre.

...svg content...Pixabay
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Liverpooli Egyetem ökológus és antropológus professzora, Dr. Thomas Price a Salon magazinnak adott interjújában elmondta, öt év alatt jelentősen romlott a helyzet, ugyanis kiderült, hogy a felmelegedés miatt a herék szó szerint „felforrtak”, és ha nem cselekszünk időben, akkor meddőséghez vezethet a klímaválság.

Mivel az emlősök szaporítószervei kizárólag megfelelő hőmérsékletek mellett működnek tökéletesen, ezért már az átlaghőmérsékletekben történő minimális változások is negatív hatással lehetnek a herék működésére, ezáltal pedig korlátozódhat a termékenység. Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

Price és kollégái rovarokon bizonyították, hogy már most létezik összefüggés a klímaváltozás és a nemzőképesség csökkenése között. Az ökológus szakemberek összesen 43 gyümölcslégyfajon vizsgálták meg, miként módosult a populációjuk a különböző égövekben.

Rájöttek, hogy azok a hímnemű rovarok, amelyek forróbb éghajlattal találkoztak a korábbi mérsékelt környezeti körülményekhez képest, sterillé váltak, és nem tudtak utódokat nemzeni, a fertilitásuk pedig szignifikánsan visszaesett.

Price szerint ahhoz, hogy végbemenjen természetes úton a megtermékenyítés, feltétlenül szükséges a herék kellő hőmérsékleten való tartása. Mindezekből kifolyólag érthető, az evolúció során miért kerültek ki testen kívülre az emlősök esetében ezek a szervek, azzal viszont az anyatermészet nem számolt, hogy az emberiség kárt fog tenni a bolygóban, közvetetten pedig önmagában is.

Egyetlen megoldás az lenne, ha nemzetközi összefogással megállítanák a globális felmelegedést, ehhez viszont már túl késő, mivel az atmoszférába jutó üvegházhatású gázok mértéke és koncentrációja akkora, hogy hosszú évtizedekbe telne, mire enyhíthetnénk a helyzeten.