Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,23 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,398 $

Polgárháború törhet ki Mianmarban, ha nem érkezik nemzetközi segítség

Az ENSZ legújabb jelentésében arra figyelmeztetnek, mivel a mianmari kormánypárti tüntetők gerillacsoportokkal is felvették a kapcsolatot, ezért a polgárháború kitörésének esélyét is mérlegelni kell.

MTI/EPA
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Virtuális sajtótájékoztatóján Christine Schraner Burgener azt mondta, a junta ellen tiltakozók védekezésből támadó taktikára váltottak, házilag készítenek fegyvereket, és az országban aktív, kormányellenes etnikai csoportoktól kértek segítséget a katonai kiképzéshez.

Több gerillacsoport már korábban bejelentette, hogy támogatja a tüntetőket a hadsereg elleni küzdelemben. Bár Schraner Burgener kétségét fejezte ki, hogy házilag összetákolt fegyvereik segítségével a tüntetők szembe tudnának szállni a katonákkal, figyelmeztetett arra, hogy Mianmarból immár naponta jelentenek robbanásokat. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A svájci diplomata reményét fejezte ki, hogy sikerül a felek közti átfogó párbeszéd lehetőségeit megteremteni, és azt mondta, az ügyben egyeztet a térség vezetőivel is. Az ENSZ-diplomata aggasztónak nevezte, hogy a puccs óta több mint 800 ember halt meg, körülbelül 5300-at letartóztattak, a hadsereg pedig további több mint 1800 letartóztatási parancsot adott ki.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük az ország addigi de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít. A katonaság azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat.

A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel, nemrég pedig a junta által kinevezett választási bizottság bejelentette, hogy választási csalás miatt feloszlatja az NLD-t. A döntést Schraner Burgener hétfőn elfogadhatatlannak nevezte.

Mindeközben hétfőn a mianmari hatóságok a ranguni repülőtéren őrizetbe vették a Frontier Myanmar című független hírportál amerikai főszerkesztőjét. A szerkesztőség Twitter-üzenete szerint Danny Fenstert egy ranguni börtönbe vitték, és az őrizetbe vétel óta – amelynek okát a hatóságok egyelőre nem közölték – nem tudtak kapcsolatba lépni munkatársukkal, és a junta sem reagált a megkeresésükre.

Fenster a negyedik külföldi újságíró, akit a puccs óta őrizetbe vettek. A hatóságok korábban már elengedtek egy lengyel és egy japán újságírót, ám egy másik amerikai állampolgár, Nathan Maung továbbra is őrizetben van.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.