Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Tanárok tízezreit bocsátották el Mianmarban, amiért tiltakoztak a puccs ellen

A mianmari katonai hatalomátvétel ellen tiltakoznak tüntetők Mandalajban 2021. május 16-án. MTI/EPA
Külföld
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Százezernél is több tanárt bocsátottak el a közoktatásban, amiért részt vettek a hadsereg puccsa elleni tiltakozásban, amellyel a diákok között indítottak el egy tüntetési hullámot.

Százhuszonötezernél is több mianmari tanárt függesztettek fel a hatóságok, amiért csatlakoztak egy, a hadsereg februári puccsa elleni polgári engedetlenségi mozgalomhoz, mondta el a Mianmari Tanárok Szövetsége (MTF) egy tisztségviselője.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

A felfüggesztéseket a tanév kezdete után pár nappal jelentették be, miután egyes tanárok nem álltak munkába a hadsereg által elkövetett hatalomátvétel ellen tüntetve. Szombatig összesen 125900 tanárt függesztettek fel, mondta el a névtelen képviselő, aki uszítás miatt már körözés alatt van, írja a Reuters. A legutóbbi adatok szerint összesen négyszázharmincéért tanár van az országban.

A lap a kormányszóvivőt és az oktatási minisztériumot sem érte el, egy közszolgálati napilap azonban arra szólította fel a tanárokat és a tanulókat, hogy térjenek vissza az iskolába.

Az iskolák mellett az egészségügyben és a magánszektorban is komoly fennakadások voltak a tavaly novemberi választásokon nyertes Aung Szan Szú Kjí letartóztatása óta, az egyetemek alkalmazottai közül is majdnem húszezer embert felfüggesztettek állásából.

Nem csak a tanárok tiltakoznak így a puccs ellen, több szülő és maguk a tanulók, akik az élen voltak az utóbbi hónapok több száz halálos áldozatot hozó tüntetésein, szintén a tanév bojkottjára készülnek.

A mianmari oktatási rendszer Délkelet-Ázsia egyik legszegényebbje, még az oktatást kiemelt helyen kezelő Szú Kjí kormánya alatt is csak a GDP 2%-át költötte rá a kormány, amely a Világbank szerint az egyik legalacsonyabb érték a világon.